IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия на парламента е приела предложенията на Манолова за ЧСИ

Граждани не могат да бъдат съдени без да знаят, коментира омбудсманът

22:42 | 05.07.17 г.
<p>
	Омбудсманът Мая Манолова.<em> Снимка: БТА</em></p>

Омбудсманът Мая Манолова. Снимка: БТА

Депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси са приели на първо четене предложенията на омбудсмана Мая Манолова за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), банките и монополите, съобщават отпресслужбата на омбудсмана.

С пълно единодушие народните представители от всички парламентарни групи са гласували и другите законопроекти в тази посока, които припознават предложенията на обществения защитник.

Манолова коментира, че „моментът, промените да бъдат направени в заповедното и изпълнителното производство, е назрял и никакви опорни точки за обмисляне на концепция, за правене на дълги и подробни анализи, за основен ремонт на ГПК, не могат да спрат този процес“, посочва се в съобщението.

„Трябва да се прецизира уредбата на призоваването. Не може граждани да бъдат съдени без да знаят. Трябва да се даде възможност на длъжниците да плащат без да стигат до съдебно изпълнение, да се осигури пропорционалност и съразмерност между изпълнителните способи, които се налагат, и размера на дълга. Трябва да се даде възможност за обжалване на оценките на недвижими имоти“, казва още Манолова.

Омбудсманът е запознала депутатите и с решението на Европейския съд по правата на човека от април т. г., където за малък дълг от 150 евро в Словения е продадено жилище на половината от пазарната му цена. Страната е осъдена да заплати 85 хил. евро.

Манолова внесе предложенията си за законови промени тази пролет. Тя уведоми и Съда на ЕС за проблемите с принудителното изпълнение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още