IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия отхвърли ветото върху Изборния кодекс

От ГЕРБ пак обещаха да не променят прага за преференциалното гласуване

18:20 | 05.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли единодушно ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Изборния кодекс. 14 народни представители гласуваха „за“ повторното приемане на измененията, съобщи агенция „Фокус“.

Сега предстои ветото на държавния глава да се гласува окончателно в пленарна зала.

Председателят на комисията Данаил Кирилов обяви: „Заявявам политическата воля на ПГ на ГЕРБ и на партньорите ни, че ще предприемем законодателна инициатива, касаеща нормите за преференциалния праг. Те да бъдат такива, каквито са в действащия закон“.

Президентът Румен Радев обяви, че връща промените в Изборния кодекс за ново обсъждане на парламента на 25 февруари. 

Той изтъкна, че промените лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности и привилегироват партийната воля над тази на избирателите. Освен това не въвеждат критерии за определяне на секциите при поетапно въвеждане на машинното гласуване, а прагът от триста избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно.

Измененията в Изборния кодекс минаха в парламента на 14 февруари. Според промените за евроизборите кандидатът трябва да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а за парламентарните не по-малко от регионалната квота. По този начин отпадна предишното изискване за валидност на преференцията от минимум
7% от гласовете.

След гласуването БСП напусна парламента. На 18 февруари председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов свика спешно заседание на Изпълнителната комисия и от партията обявиха, че ще върнат преференциите и ще задействат процедура за нова избирателна комисия.

ГЕРБ внесе нови промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията.

Управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ взе решение да отхвърли президентското вето върху промените в Изборния кодекс с аргумент, че твърденията на държавния глава Румен Радев, че няма съдебен контрол, не отговарят на истината. “ Ако управляващото мнозинство приеме ветото на президента върху Изборния кодекс, това означава, че е изпълнило и нашите искания и това би било основание да свикаме Национален съвет и да си преразгледаме решението за напускане на парламента“, коментира днес лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, цитирана от БТА.

Не сме писали мотивите за ветото, но позициите ни с президента съвпадат, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
serafima
преди 5 години
Толкова ниско ниво са управляващите в ГЕРБ, че това обяснява цялото налудничаво отношение срещу президента. Щом Барни Ръбъл води поръчката, ясно за какво става дума. Той не може две думи на кръст да каже. Същият е и цветанът на мисълта, който само а му се напомни името Румен Радев започва да кльока като мисирка.Срам нямат! Направиха един БЕЗСРАМЕН изборен закон и преди да бъде одобрен, започнаха ремонтите по него. Но ветото отказват. ДУМИ нямам! Народе???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още