IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия прие да се съобрази с ветото на президента

Мнозинството обаче няма да приеме текстовете на БСП в закона за извънредното положение, обяви правосъдният министър

10:23 | 23.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната правна комисия приеха единодушно да се съобразят с наложеното вчера вето на президента Румен Радев върху два от текстовете в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, съобшава БНР. Очаква се днес от 13 часа да се проведе и пленарно заседание по темата.

Законът за мерките беше приет на 20 март (петък) и върнат вчера от президента Румен Радев заради два текста - за наказанията за разпространение на фалшиви новини и за тавана на цените.

Investor.bg припомня, че малко след наложеното от Радев вето премеирът Бойко Борисов проведе извънреден брифинг в Министерски съвет, на който заяви, че текстът в Закона за извънредното положение за ценовата спекула ще отпадне в понеделник. 

Борисов изрази изненадата си от решението на държавния глава. „От неделя до днес сме провели две срещи с президента, една по моя инициатива, другата по негова, с експерти, министри, щаб, секретари, всеки ден му се обаждам и му казвам какво се прави“, изтъкна той.

Малко по-рано днес правосъдният министър Данаил Кирилов коментира в ефира на Нова телевизия, че мнозинството няма да приеме текстовете на БСП в закона за извънредното положение.

„Законът за извънредното положение е полезен. Преди седмица коментирахме има ли нужда от него. Действително важните неща в този закон са сроковете по отношение на гражданите. Плюс много детайлна уредба на тяхните трудови и осигурителни права. Това усилие има правно значение и е в ползва и защита и на правата, и на здравето на гражданите", заяви Кирилов.

Той посочи още, че ако ГЕРБ „бере негативи“, то той е готов да поеме вината за това. „В рамките на пленарния дебат, на третото предложение на БСП за спекулата аз се намеси и помолих ръководството на парламентарната група да обсъди възможността да поиска прегласуване на текста. Поради това, че аз мислех, че приехме в разумна степен второто предложение на БСП, което касаеше член 225 от Наказателния кодекс. В дебата те рязко се разграничиха и казаха - "Не, това не е нашият текст. Това е текст на ГЕРБ и е приет от правна комисия", обясни той.

„Не е правилно да се нормират и слагат тавани на цени. Действително това е друг вид икономика. Ако в това положение съхрнаим пазарната икономика, това би било страхотно. Това беше най-работещото предложение на БСП", смята още Кирилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още