IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия прие на първо четене предложението за изцяло машинно гласуване

Мнозинството обаче отхвърли идеята на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура

20:50 | 21.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Комисията по правни въпроси одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент, предаде БГНЕС.

Одобрение за предложенията си за промяна в изборните правила получи само „Има такъв народ“, чийто законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

Предложенията на партията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година. Искат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура.

Предложенията на най-голямата парламентарна група за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система предвиждат изборите да се провеждат в едномандатни райони в два тура. От ГЕРБ предлагат районите в страната да са 234 и 6 извън нея, като номерацията им да се определя от президента.

Според „Има такъв народ“ обаче законопроектът на ГЕРБ е с единствената цел да ги предизвиква, тъй като те са поели такъв ангажимент пред своите избиратели.

„Без преброяване не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за една нощ“, разкритикува го Ива Митева, председател на парламента, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане. От думите ѝ стана ясно, че „Има такъв народ“ не са отказали от въвеждането на мажоритарния вот, но предвиждат това да стане до следващите редовни парламентарни избори, което ще позволи текстове да бъдат детайлно прецизирани.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Тоест Ива Митова казва няма да има мажоритарен вот. Честито :)Относно гласуващите отвън. Нямам нищо против братята българи, но някак си се чувствам некомфортно хора които ги няма от 10-15 години в България да ми определят шефа. На мен, който живее тук, плаща данъци тук, харчи си парите тук (+20% ДДС) за държавата, внася осигуровки (здравни/соц) тук не в друга държава. Някак си една уседналост от 3 месеца би била чудесно решение. Някак си не е коректно към местните :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още