Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правосъдният министър: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Разследвани от антикорупционната комисия ще могат сами да се обръщат към съда, заяви Надежда Йорданова

Правосъдният министър: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните. Това мнение изрази по Нова ТВ министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По думите ù комисията трябва да бъде със засилени правомощия, включително за използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда.

Още по темата

Според нея се обсъжда две възможности – едната е Министерството на вътрешните работи да може само да образува досъдебни производства, които впоследствие прокуратурата да може да отхвърли, ако прецени, че не са законосъобразни. Другата идея е в случаите, когато прокуратурата откаже да образува производство – отказът да може да бъде обжалван пред съда.

Йорданова е категорична, че със законодателните инициативи от „Демократична България“ ще има по-високи и добри гаранции за защита на правата на конкретните граждани и юридически лица, засегнати от процедурите на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Министърът поясни, че в случаите, когато започнат, или им се откаже да започнат разследващи действия, те ще могат да търсят правото си в съда.

„В момента от Прокуратурата се замитат определени случаи", заяви Йорданова и риторично попита какво става година и половина по-късно с кюлчетата, банкнотите и има ли експертиза за автентичността на записите. "Измислят всякакви оправдания, за да не кажат, че Прокуратурата отказва да прави разследване по този случай."

Министърът коментира, че към днешна дата няма ефективен механизъм, по който да се търси отговорност от главния прокурор – предсрочното му освобождаване или наказателна отговорност. Йорданова подчерта, че проблемът не е само в личността, но и в самата институция.

„Главният прокурор трябва да носи своята отговорност”, настоява тя и съобщи, че на 8 февруари ще излезе решение на Конституционния съд дали правосъдният министър има право да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще реши дали събраните материали по този казус ще са безспорни и достатъчни за освобождаването на Иван Гешев.

По думите на министъра има различни опции за контрол върху държавното обвинение.

„Имаме голям проблем – голямата власт на прокуратурата е да не образува досъдебни производства и да не разследва", посочи Йорданова. "Този отказ да може да бъде обжалван пред съда, затова трябва да има ефективен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и възможност за предсрочното му освобождаване от длъжност.“

Правосъдният министър съобщи, че когато се отнася до незаконно придобито имущество, ще има методика за неговата оценка. „Един от най-големите източници на злоупотреби в настоящата ситуация е произволната оценка кога има значително разминаване в имуществото и как точно се оценява“, разкри правосъдният министър.

Йорданова съобщи, че в доклада на антикорупционната комисия се посочва, че близо 62% от предявените искове са уважени, а 38% са отхвърлени. Това според нея говори за ефикасността на КПКОНПИ.

Тя обясни, че не са водени разговори за конкретни личности за председатели на двете комисии, на които предстои да се раздели антикорупционната комисия, като акцентира, че е по-важно с какви правомощия и как точно ще действат тези органи. 

Що се отнася до проблема с домашното насилие в България, министърът на правосъдието уточни, че в подготвен законопроект се предвижда набор от мерки за защита, както и за превенция.

Йорданова добави, че жертви на домашно насилие са както жени, така и деца и мъже. За 2021 г. са били издадени 3244 заповеди за закрила. Предвижда се разширяване на кръга забрани, които да се налагат след издаването на такава заповед – включително контакт по телефон и интернет. Ще има и повече програми в защита на деца. Тя увери, че ще има координация и контрол при изпълнение на контрола над тях.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
А. Василев: През септември ще видим дали инфлацията ще е по-висока от очакваното