IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдният министър: Ограничаваме главния прокурор, закриваме спецправосъдието

Фокусът е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим, каза Надежда Йорданова

11:45 | 21.12.21 г.
<p>
	Министърът на правосъдието Надежда Йорданова. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Снимка: БГНЕС

Ограничаване на правомощията на главния прокурор, закриване на спецправосъдието и разделяне на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това са основните приоритети в работата на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, които тя коментира пред Bulgaria ON AIR.

"От прокуратурата за пореден път не са си написали домашното". Така Йорданова коментира позицията на прокуратурата, че служебното правителство целенасочено е обвързало Плана за възстановяване и устойчивост с функциите на прокуратурата и фигурата на главния прокурор.

"Целенасочено прокуратурата изкривяваше фактите. България в няколко доклада, изготвени от ЕК, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор, прозрачността на работата му и липсата на ефективен механизъм в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантират върховенство на закона", коментира правосъдният министър. Тя подчерта, че в последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация.

„Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства“, каза министърът. 

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на Плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията, но като следваща стъпка", отбеляза министърът на правосъдието.

Относно визията на министъра за съдебната реформа тя посочи, че това е сред основните приоритети на новото правителство. Според правосъдния министър в обществото има усещане за липсата на справедливост. "Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", настоя Надежда Йорданова.

Като спешна мярка тя посочи промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се тя да бъде разделена на две, с отделни функции. „Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти. Тук сега имаме проблем“, обясни министърът.

Йорданова е категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, заяви правосъдният министър. И добави, че указанията не са да се създава прокуратура в прокуратурата.

Гледайте целия разговор на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още