Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преброяването на населението ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

При отказ за предоставяне на необходимите по закон данни глобата е 160 лв.

Преброяването на населението ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Снимка: Pixabay

Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Това гласува парламентът, който окончателно прие Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., предава БТА.

Досега са проведени 17 преброявания на населението като последното е през 2011 г. 

Предстоящото броене е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас, което се провежда на всеки 10 години, каза на брифинт в парламента председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Референтната дата, към която ще се отнасят събраните по време на броенето данни, е 22 януари 2021г. За втори път преброяването ще е на два етапа като първият /електронен/ ще е 22-31 януари. Преброяването по домовете /втори етап/ ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.

При преброяването няма да бъде задължително лицата да попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус според закона.

Във въпросника обаче вероятно ще има графа "не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм", която трябва да бъде отбелязана от тези, които не искат да обявят своята етническа принадлежност и вероизповедание. За това настояха от ВМРО. Относно пола, ще се посочва само биологичният, поясни Цветарски.

Депутатите решиха да бъде приета Програма на преброяването, която да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен срок от обнародването на закона. 

Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година - за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес. 

Органите на преброяването са Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването/временен орган с председател председателят на НСИ/, териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

Лицето, отказало да предостави необходимите по закона данни, ще бъде глобявано със 160 лв.

Ясно се декларира, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространението на крайните резултати в съответствие с националното и европейското законодателство.

Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38,2 млн. лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Абитуриенти излизат на протест пред МОН заради матурата по английски език