Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пречи ли икономиката за опазването на околната среда?

Ако се опазват морските екосистеми, това ще носи до 40 млн. евро годишно приходи за икономиката на Европа, твърди Румяна Иванова

Пречи ли икономиката за опазването на околната среда?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Здравето и икономиката са тясно свързани със съхранената околна среда. Клишето, че опазването на природата вреди на икономиката се използва често, но то вредно. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Румяна Иванова, изпълнителен директор на "Българска фондация биоразнообразие.

По думите ѝ стратегията за опазването на биоразнообразието на Европа сочи, че 40 трилиона евро от брутния продукт на общността са обвързани с околната среда.

„Има сектори, които са изцяло зависими от съхранената околна среда  - храната, например”, каза Иванова и цитира данни, според които ако се опазват морските екосистеми, това ще носи между 30 и 40 милиона евро на година приходи за икономиката на Европа. 

Още по темата

Дияна Костовска, ръководител на LIFE проект Лагуната на живота, която също взе отношение по темата посочи, че биоразнообразието е много важно за регулиране качеството на въздуха, за наводненията и за опрашването.

По думите ѝ Атанасовското езеро край Бургас е добър пример как човекът и природата вървят ръка за ръка. „Езерото е разделено на над 170 басейна с различна соленост и затова има толкова голямо разнообразие на птици. Напоследък то е по-популярно с фламингото. През 2010 година имаше само три млади птици, а сега са над 1600. Англичани и нидерландци идват при езерото, за да наблюдават птиците“, обясни тя.

Целия коментар вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ГЕРБ поискаха президентът да свика КСНС по казуса с Русия и НАТО