Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преди каталунския референдум социолози уловиха противоречиви реакции в България

Около една трета от пълнолетните българи изпитват притеснения от отвличане

Преди каталунския референдум социолози уловиха противоречиви реакции в България

Снимка: Ройтерс

Референдуми като тeзи в Иракски КюрдистанКаталуния и Крим събуждат по-скоро противоречиви реакции сред българите - 46% ги подкрепят, а други 46% се боят от перспективите, които те отварят. 8 на сто не могат да преценят.

Това е един от изводите от експресния сондаж на „Галъп интернешънъл“ по важните напоследък теми, проведен на 26-27 септември сред 1000 пълнолетни българи чрез интервю по телефона. Сондажът е веднага след референдума в Иракски Кюрдистан, в навечерието на референдума в Каталуния и непосредствено преди ескалацията на ситуацията в Хасково, уточняват социолозите. 

Още по темата

Мнозинство от 85% отхвърля мнението, че Русия е заплаха за България. Специфичните исторически отношения тук казват своята дума и на този въпрос се отговаря почти автоматично.

По същия начин цели 83% смятат, че изучаването на българския език от страна на българските малцинства в други държави е важна тема.

Въпросът беше зададен по повод новите законови текстове, свързани с изучаването на български в Украйна. Този въпрос разкри естествен автоматизъм на обществените реакции и показва, че властта трябва да обръща внимание на подобни проблеми.

50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия, а 21% се чувстват разочаровани. Останалите 29% се затрудняват да отговорят.

Оказва се, че около една трета от пълнолетните българи (32%), което означава около 1,8 млн. души, твърди, че изпитва притеснения от отвличане – лично, или по отношение на близки и роднини. Въпросът е провокативен, но показва висока степен на обществена тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност особено сред по-възрастните и по-уязвими респонденти. Несъмнено роля са изиграли и скорошните събития, които обострят допълнително чувствителността по темата.

На този фон закономерно изглеждат опасенията, че страната не е готова за Шенген. Около две трети смятат така (62%), а около една трета е на обратното мнение (31%). Тук сработва и известният скептицизъм по инерция, който е традиционен за днешната българска ситуация.  

Представата за успешен туристически сезон се е наложила сред 61% от българите. Във връзка с това оценката на обществото за работата на министъра на туризма - Николина Ангелкова също е по-скоро висока – 42%. Като неуспешна работата на министъра определят 32%, а около една четвърт са се затруднили да отговорят (26%).

Не трябва да се забравя, че изследванията на общественото мнение не са и не могат да бъдат експертни оценки. Те обаче показват какво е водещото обществено настроение, предупреждават социолозите.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Работодателят на задържания хакер го определи като лоялен и етичен професионалист