Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предизборни кампании на партиите не могат да се финансират с над 3 млн. лв.

Ако дарението надхвърли една минимална работна заплата, дарителят ще предоставя декларация за произхода на парите

Предизборни кампании на партиите не могат да се финансират с над 3 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Предизборните кампании на партии и коалиции не могат да се финансират с повече от 3 милиона лева, а на инициативните комитети - с 200 хил. лева.

Централната избирателна комисия реши, че предизборната кампания ще се финансира със собствени средства на партиите, на участващите в коалициите партии и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните кандидати, както и със средства, дарени от физически, юридически лица и еднолични търговци по определен ред. Сметната палата ще контролира и проверява даренията и отчетите след края на кампанията, съобщи БНР.

Още по темата

С решението си ЦИК забранява получаването от партии, коалиции или инициативни комитети във връзка с предизборните им кампании на анонимни дарения под каквато и да е форма. Политическите формации не може да се финансират от юридически лица и еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения, или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Кампанията не може да се финансира и от чуждестранни физически лица, със средства от религиозни институции, от чужди правителства, чуждестранни държавни предприятия, чужди търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

Забранява се безплатното използване на публичен административен ресурс по време на предизборната кампания. Към тях се отнасят бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и др. транспортни средства, оборудване, движими, недвижими вещи, държавна или общинска собственост .

В случай че общият размер на дарението от едно физическо или юридическо лица или едноличен търговец надхвърли една минимална работна заплата, дарителят предоставя декларация за произхода на парите.

Когато дарението или предоставените средства са над хиляда лева, Сметната палата ще проверява за съответствие между размера на дарението и размер на доходите на дарителя.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЗАД "Армеец" отбелязва 25 години като лидер в автомобилното застраховане