Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предлага се нова държавна агенция да стимулира изследванията и иновациите

Бъдещата структура ще изработва политиките в тези сфери, несъвпадащи с правомощията на министерства

Предлага се нова държавна агенция да стимулира изследванията и иновациите

Снимка: Pixabay

Създаването на Държавна агенция за изследвания и иновации се предлага с проект на Постановление на Министерския съвет. Вносител е вицепремиерът Томислав Дончев, а проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Предвижда се Държавната агенция за изследвания и иновации да играе ролята на специализиран орган, подчинен на Министерския съвет, ръководещ и изпълняващ държавната политика в областта на изследвания, иновациите и технологиите.

По същество това е нова политика, която си поставя за цел максимална ефективност на дейностите в трите области чрез тяхното допълване в полза на трансформацията на българската икономика в такава, основана на знанието, иновациите и технологиите. Тази политика не е чисто научна и не е чисто икономическа, и заради това трудно би могла да бъде ефективно изпълнявана от две или повече ведомства едновременно, пише в мотивите към проекта.

Предметът на работа на новата държавната агенция ще е обособена политика, несъвпадаща с правомощията на министерство, съгласно изискванията на Закона за администрацията. Политиката по изследвания, иновации и технологии включва приложни научни дейности, стимулиране на иновациите, на трансфера на технологии, на внедряването на научните постижения в реалния сектор, развитието на иновационна инфраструктура, насърчаването на органичното взаимодействие между научни звена и икономически оператори – не само в сферата на природните и на социалните науки, но и на цели сфери от обществения живот, посочва се още в текстовете. 

Още по темата

В този смисъл тази политика няма да обхваща дейностите по фундаментална наука, по развитие на академичната система в страната, както и тези по директно подпомагане на конкуретноспособността на малките и средни предприятия в страната.

Предвижда се изборът на председател и заместник-председатели, както и трайното уреждане на устройството на агенцията, да се случат с по-късни актове на Министерския съвет.

В документа се посочват слабостите в държавната политика в областта на иновациите и научните изследвания, като се цитират  данните за страната по отношение на развитието на иновациите и научната и развойна дейност в последното издание на Innovation Scoreboard за 2019 г. То нарежда България на 27-мо място от 28 държави членки на ЕС (изследването обхваща и Великобритания преди Brexit - б.ред.) с равнище на ефективност под 50% от средното за Съюза.

Препоръка за изграждането на такова звено има още от 2015 г. от страна на Главна дирекция "Научни изследвания и иновации" на Европейската комисия, посочва се още в проекта.

Целта на създаването на такава агенция е да се превърне институцията в естествен лидер и център на политиката по изследвания, иновации и технологии. Нейни непосредствени задаачи ще са: да управлява държавната политика в областта на развитието на изследванията и иновациите в нейните секторни и териториални измерения; да управлява изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация и други стратегически документи, имащи отношение към развитието на иновациите и научните изследвания; да разработва ново законодателство в сферата на иновациите и научните изследвания, както и изменения на действащи нормативни актове; да разработва и изпълнява инвестиционни мерки, свързани с развитието на иновациите и научните изследвания, съфинансирани от Структурните фондове на Европейския съюз.

Според вносителите на предложението българската икономика има шанс да се възползва от настоящата ситуация, но трябва да стане по-иновативна и по-продуктивна от гледна точка на нови технологични и организационни решения. Затова е важно сферата на изследванията и иновациите да се третира като предмет на структурирана национална политика. Ролята на новата институция е да концентрира и осмисли националните усилия в тази посока.

Отбелязва се, че България премина през първата фаза от програмирането на средствата от ЕС за периода 2020 - 2027 г. Това означава, че до края на септември страната ни трябва да постигне съгласие с Европейската комисия по приоритетите, структурата и институционалната база на управлението на средствата от ЕС. Част от тази институционална рамка е създаването на Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, като управлението ѝ отрежда на бъдещата държавна агенция важно място в координацията на мерките в тази посока.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
5
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
О не, неее още апаратчици. Искам закон който да задължава за всяка нова държавна агенция 2 стари да се премахват. За 1 нова длъжност 2 стари да се закриват.
1
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Кошер" за нови калинки...

Още от Икономика и политика
Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група