Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предлага се облекчаване при кандидатстване за семейни помощи за деца

Родителите да представят по-малко документи, тъй като останалите ще бъдат достъпни по служебен път

Предлага се облекчаване при кандидатстване за семейни помощи за деца

Снимка: Pixabay

Предлага се намаляване на административната тежест при кандидатстване за семейни помощи за деца. Това е записано в проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ след публикуването на проекта за обществено обсъждане.

Облекчението предвижда при кандидатстване родителите да представят по-малко документи, тъй като останалите ще бъдат достъпни по служебен път от институциите. Няма да се изискват вече служебна бележка за извършени имунизации и профилактични прегледи при отпускане на месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Същото ще важи и при кандидатстване за месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година и за месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител. Предлага се да отпадне представянето на експертно решение на ТЕЛК и НЕЛК при отпускане на помощи за дете с трайни увреждания. 

Според предлаганите промени майките студентки, които също са и осиновители, вече няма да се налага да представят уверение от университета за редовна форма на обучение при кандидатстване за еднократна помощ за отглеждане на дете.

Предлагат се и промени в Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях, както и в Наредбата за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване. С тях се предвижда кандидат осиновителите, които са български граждани да не представят свидетелство за съдимост и документ, удостоверяващ липса на образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. Те ще се изискват по служебен път от дирекциите по социално подпомагане.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Endeavor ще подкрепя български предприемачи с програма за растеж