IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат 20% отстъпка от сметката за парно в София за потребени до 250 квтч

От началото на следващия отоплителен сезон при плащане на равни месечни вноски първата да е с 50% отстъпка, иска кметът Фандъкова

09:46 | 25.04.13 г.
<p>
	<em>Йорданка Фандъкова</em> Снимка: <em>БТА</em></p>

Йорданка Фандъкова Снимка: БТА

Предвиждаме отстъпка в цената на топлоенергията в София по време на отоплителния сезон за потребено количество до 250 квтч, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред БТА.

"Отстъпката тук е сериозна - с 20 на сто от цената. Тя ще важи за всички абонати, но най-силно ще я усетят хората, които ограничават ползването на парно и потребяват много малки количества", обясни тя.

От началото на следващия отоплителен сезон при плащане на равни месечни вноски предвиждаме първата вноска да се заплаща с 50% отстъпка, а всички, които към момента заплащат на равни вноски, ще получат същата отстъпка от последната равна вноска. Сега на ход е ДКЕВР, която може да одобри такава мярка, заяви Йорданка Фандъкова.

Според нея по проблема с високите сметки за парно отопление на столичани е нужно добро и работещо решение. Това беше и моята цел, когато създадох работна група от външни независими експерти, която да предложи промени в работата на "Топлофикация - София", включително и в нормативната уредба, обясни кметът на София.

Тя припомни, че общината вече е внесла в икономическото министерство пакет от мерки, които включват както ежемесечния отчет, така и промяна в изчислението на процента сградна инсталация. Хората ясно казаха, че искат

отчитане всеки месец, но в същото време не е вариант да ги задължим веднага да купят нови уреди за дистанционно отчитане, каза Фандъкова.

"Затова задължихме "Топлофикация София" и фирмите да предложат различни варианти за отчет, а хората да са тези, които да избират кой е най-удобен за тях - дали са дистанционни уреди, дали е самоотчет, дали посещение. Може да има и блокове, които да изберат сегашното прогнозно отчитане. Важно е хората да имат избор. Поискахме от "Топлофикация София" да разработи програма, която да насърчава лоялните абонати и тя вече е внесена в Столичния общински съвет (СОС). В нея се предвижда отстъпка в цената, за тези, които съвестно си плащат всеки месец с 3%", посочи Фандъкова.

Запитана за програмите за енергийна ефективност Йорданка Фандъкова каза, че е много важно да се подхожда комплексно за решаването на проблемите, затова и темата за енергийната ефективност е ключова не само за настоящия момент, но и за бъдещото развитие на града.

"София е градът с най-много панелни жилища в страната, над 200 хил. Затова и настоявам в следващия програмен период да има специална мярка за града", уточни кметът на столицата.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още