IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат да не се плаща пълната съдебна такса при завеждането на искове по ГПК

БСК иска да се определи каква част от пропорционалната такса да се внесе от ищеца при завеждането на делото, а останалата част да се плати при приключването му

13:07 | 22.03.12 г.
Предлагат да не се плаща пълната съдебна такса при завеждането на искове по ГПК

Българската стопанска камара (БСК) поиска плащането на пропорционалната 4-процентова такса върху цената на исковете по Гражданския процесуален кодекс (ГПК) да става на две части.

Бизнесът настоява да бъде въведена приемлива максимална сума, която да се заплаща от ищците при завеждането на граждански дела, а останалата част от таксата да се внася след края на делото.

Камарата предлага да се промени Тарифата за таксите, събирани от съдилищата по ГПК, като се определи „разумен и поносим за ищеца размер“, който да се внася от него при започването на съдебното производство. При приключването на делото разликата до пълния размер на таксата да бъде внесена от страната, загубила делото, която плаща и разноските по него.

В писмо до правосъдния министър Диана Ковачева от организацията посочват, че „пропорционалната такса от 4% върху цената на исковете по ГПК е сериозна пречка пред малкия и среден бизнес да получи защита на интересите си по съдебен ред“.

„Чрез тази такса се ограничава достъпът до правосъдие на търговците, особено в случаите, когато претендират парични вземания на висока стойност“, се казва още в писмото.

От БСК смятат още, че неограниченият размер на съдебните такси генерира още по-висока междуфирмена задлъжнялост, въпреки че именно нарастването на междуфирмената задлъжнялост е довела до търсенето на неиздължени суми по съдебен път.

По оценки на организацията задлъжнялостта на бизнеса у нас е нараснала до над 157 млрд. лева към края на 2010 г. Несъбраните вземания съставляват близо половината от междуфирмената задлъжнялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още