IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат да отпадне изискването за доход при подпомагане на самотни родители

Предвижда се отпадането на доходния критерий и за еднократните помощи за първокласници

13:10 | 15.03.12 г.
Предлагат да отпадне изискването за доход при подпомагане на самотни родители

Депутати от ГЕРБ предлагат да отпадне доходният критерий за отпускането на семейни помощи за деца, отглеждани  само от един родител.

Като основен мотив за предлаганата законова поправка народните представители посочват финансовите трудности на самотните родители и по-големите им отговорности при формирането на семейния бюджет.

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи също така предвижда помощите за децата, отглеждани от един родител, да се изплащат до навършването на 18-годишна възраст на детето, независимо дали то е завършило училище преди навършването на пълнолетие.

Вносителите посочват, че има такива случаи на талантливи деца, които се справят по-бързо с учебния процес и по-рано приключват средното си образование. Сегашните разпоредби обаче предвиждат прекъсване на подпомагането в случай на по-ранно завършване на средното училище.

В проектозакона се предвижда също така да отпадне доходният критерий за отпускането на еднократните помощи на семействата с първокласници, както и на помощите за семействата с деца с увреждания.

Според предложението след приемането на поправките в закона той трябва влезе в сила от следващата година, за да бъдат осигурени необходимите средства за подпомагане в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още