IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат да отпадне купуването на студентските години като стаж за пенсия

Депутати от БСП искат държавата да начислява върху минималната заплата и да плаща осигуровките на пенсиониращите се за времето на редовното следване

11:34 | 12.03.12 г. 1
Предлагат да отпадне купуването на студентските години като стаж за пенсия

Народните представители от БСП Емилия Масларова и Драгомир Стойнев предлагат да отпадне разпоредба в Кодекса за социално осигуряване (КСО), според която висшистите могат да си купят времето на следването като стаж за пенсиониране.

С поправки в кодекса двамата депутати предлагат пенсионните вноски за времето на следването в редовна форма на обучение на осигуреното лице да се начисляват върху минималната работна заплата към момента на пенсионирането и да се плащат от държавата.

В мотивите си депутатите посочват, че увеличаването на осигурителния стаж и възраст при пенсиониране, нарастващата безработица и икономическата и финансова криза намаляват възможностите за изпълнение на условията за пенсиониране.

Икономистът Петър Ганев коментира пред Investor.bg, че ако предложените промени бъдат приети, то бюджетът ще се натовари с допълнителни разходи. Според него най-доброто решение е да остане възможността за закупуването на годините на следването като стаж за пенсиониране, но при по-облекчени условия.

По думите му, ако вървим към приемането на по-адекватен пенсионен модел, то в следващите години все по-голямо значение ще има размерът на внесените осигуровки, а не периода, в който са внасяни. Така стажът за пенсия ще придобива все по-малко значение на фона на личния принос на всеки осигурен за пенсията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Ricco
преди 12 години
Ами прав е Петър Ганев - защо изобщо годините трябва да имат значение, нали е важно колко всъщност си внесъл?!...Разбира се, с уточнението, че не може да искаш да се пенсионираш на 50 или 55. Не и с парите на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още