IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат финансиране на проекти за интернет и в детските градини

Планира се в 30 на сто от яслите и детските градини да бъдат внедрени модерни технологии в образователния процес

16:29 | 20.03.16 г.
Предлагат финансиране на проекти за интернет и в детските градини

Министерството на образованието и науката предлага разширяване на започналото през 2015 г. въвеждане на високи технологии в образованието с включване и на детските градини в националната програма "Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование", съобщиха от пресцентъра на министерството. 

В проекта, публикуван за обсъждане на сайта на ведомството, се предвижда възможност 200 училища да получат средства за нови компютри.

Ще бъде осигурена интернет свързаност на всички училища. Програмата ще подкрепя проекти за внедряване на различни ИКТ иновации - смарт класни стаи, управленски информационни системи, видеообучение в 20 пилотни училища.

Планира се в 30 на сто от яслите и детските градини да бъдат внедрени модерни технологии в образователния процес, като бъдат обучени 10 процента педагогически специалисти. 

За целта е предвиден бюджет от 7,5 млн. лева.

Една от целите на програмата е осигуряване на единна опорна високоскоростна мрежа между 28 регионални комуникационни центъра, което да позволи в един момент всички училища и детски градини да се включат към най-близката точка на мрежата.

Статистиката за последните години показва, че по-малко от 35 на сто от училищата разполагат с техника на средна възраст по-малко от 5 години в компютърните кабинети. В първата година на пилотния проект бяха включени 40 училища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още