IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат нови 10 варианта за туристическо лого

Новите предложения са изработени отново от фирмата, която изготви стария вариант на емблемата, без допълнителни средства

15:27 | 29.01.14 г.
Предлагат нови 10 варианта за туристическо лого

Министерството на икономиката ще трябва да избере между 10 предложени нови лога на туристическия ни продукт, с които страната ни да започне да се рекламира като атрактивна туристическа дестинация. Новите предложения за лого отново са изготвени от рекламната агенция "Пъблисис" (Publicis Mark), част от консорциума, който спечели обществената поръчка за изготвянето на стратегия за реклама на туризма ни в началото на 2012 година.

Старият графичен символ, който трябваше да служи за лице на туристическия ни продукт окончателно няма да влезе в употреба. Самият той стана обект на публично обсъждане, защото приличаше досущ на логото на Киргизстан. А дори бившият министър на културата Вежди Рашидов го оприличи на омлет и бонбон от панаир.

За разработване на национален бранд на туризма ни, част от който е и широко обсъжданото лого, бяха платени 1,6 млн. лв. по проект, финансиран с европейски средства. Заради проблемите с логото и заради открити нарушения в процедурата миналата година ресорното министерство спря стратегията и нейното въвеждане. Още тогава бившият икономически министър Делян Добрев заяви, че ще иска логото да бъде преправено. След като ГЕРБ подаде оставка, бе назначен служебен кабинет, а няколко месеца по-късно вече имаше ново правителство и въпросът остана встрани.

Ралица Жикова, ПР мениджър в "Пъблисис" и един от ръководителите на проекта, коментира пред Investor.bg, че фирмата няма да получи допълнителни средства за доразработването на новите предложения за лога.  

„Не сме уговаряли допълнително заплащане с Министерството на икономиката и енергетиката. На съвместните ни срещи се бяхме фокусирали главно върху преработката на логото и не сме обсъждали да работим по останалите елементи от стратегията за бранд „България“, обясни тя.

Стана ясно, че за изготвянето на 10-те предложения са участвали дизайнери, но Жикова не уточни, дали е имало представители на Съюза на българските художници (СБХ), който миналата година изрази сериозни критики по отношение на графичното и стилистичното оформление на емблемата.

Жикова няма информация кога най-рано обществеността ще може да види новите предложения за лого. „Избирането и представянето на новото лого са изцяло в ръцете на министерството, затова и не може да се каже кога най-рано ще заработи стратегията. Оставили сме на министерството да прецени и да реши“, допълни тя.

Вчера зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев коментира, че вероятно изработените нови лога ще бъдат представени за обществено обсъждане скоро.

Откакто зае поста заместник-министърът многократно бе разпитван по темата, докато накрая сподели, че ситуацията около логото е "като в омагьосан кръг", защото министерството не може да си иска обратно парите за изготвянето му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още