IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат получаването на детските да се обвърже и с предучилищната подготовка

В момента законът предвижда да се спират детските надбавки при системно отсъствие на децата само от училище

11:35 | 09.11.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Предлагат получаването на детските да се обвърже и с предучилищната подготовка

Левицата иска да се обвържат семейните помощи за деца с посещението на подготвителните групи за предучилищна подготовка.

Това става ясно от проект за промени в Закона за семейните помощи за деца, публикуван на сайта на Народното събрание.

В момента получаването на детските надбавки е обвързано със системното посещение на училище.

През 2010 г. обаче парламентът прие промени в Закона за народната просвета, с които предучилищната подготовка на децата на 5 години също стана задължителна.

Тогава депутатите дадоха 2 години гратисен период, за да може общините да подготвят необходимата материална база в училищата.

Гратисният период изтича тази година и законът предвижда родителите, които не са изпратили децата си в подготвителна група, да търпят финансови санкции.

Депутатите Емилия Масларова и Драгомир Стойнев, който е председател на парламентарната комисия по социална политика, предлагат задължителното посещение на предучилищните групи за 5-годишните също да залегне в закона за помощите за деца.

В мотивите си към промените Масларова и Стойнев посочват, че от една страна обвързването на детските надбавки със задължителното посещение на предучилищните групи ще стимулира родителите на деца от маргинализираните групи да ги пращат на занятия, а от друга – ще намали изразходвания ресурс за детски надбавки, тъй като ще се спират помощите за родителите, които не изпращат децата си на училище.

Депутатите посочват, че според резултатите от последните проучвания нa образователното равнище на българските деца, 20% от децата от маргинализираните групи прекъсват образованието си и не могат да завършат 8-ми клас, а други около 20% въобще не попадат в мрежата на образованието.

Според педагози и директори на училища спирането на помощите за децата не е достатъчна мярка, за да стимулира родителите им да ги пращат на училище, съответно вече и в предучилищни групи.

Периодично директори на училища настояват да се въведат по-строги санкции за родителите, чиито деца системно отсъстват от училище без причина, като се спират и другите социални помощи, които получават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
На 25 си едвам едвам завършил, я имаш година стаж, я не. Предполага се че бащата няма да е чичка на 40. Тва значи, че трябва да имаме деца на 35 годишна възраст... А и *** ще ходи на училище с моето дете. Което пък мен не ме кефи особено. По-добре да си седят в Маалата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
CGY
преди 11 години
Съгласен съм, но само до известна степен. Според мен предложението е добро, но както и с посещаемостта в училище, прилагането му е свързано с добър контрол. Няма нерешими проблеми, всичко е въпрос на желание ;) ! ПП- Аз съм по- скоро детските да отпаднат изцяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 11 години
2, не са малко хората на 25, които плащат данъци. Майката студентка може да не плаща, но бащата на детето ще плаща... да не говорим, че вероятността студентката да отгледа бъдещ данъкоплатец, а не бъдещ *** е около 380 пъти по-голям от вероятността хъхрячката да стори същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Нека кажем че това е една правилна стъпка на управляващи и опозиция в реформата на образователната система. Да, това не е цялостно решение на проблема, но е 1 правилна стъпка в тази посока.Стига сте мрънкали че тая промяна не решавала всички проблеми (и тук коментиращи и педагози и учители), а вижте че е добро намерение и го отбележете по достойнство.А утре, утре да продължим натиска за следваща положителна стъпка. Това трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
balkando
преди 11 години
Това е неработещо предожение. Преподавателките и педагожките на предучилищните групи ще попаднат под натиска на добре организиращите се роми и в крайна сметка няма да пишат отсъствия. Още повече, че в малките населени места, където детските градини и училищата са заплашени от закриване, борбата за всяко дете става ожесточена. Единствения начин да не храниме лешоядите си, е да се увеличи раждаемостта сред образованите и културни хора, както и нивото на началното и средно образование. Останалото е заблуда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Императоре, една майка от студентски град плаща ли данъци? И всъщност колко данъци плаща един човек, средно на 25 години...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 11 години
Супер просто - хем ще плащаме детски на малките на неосигурените ***, хем ще ги храним в подготвителните групи (дето те ще дивеят по цял ден), та с парите от детските *** да си купува ракия !!!Аз пък казвам - никакви детски за децата на неплащащи данъци и осигуровки, Българският народ не е длъжен да спонсорира размножаването на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още