IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат се нови идеи за необлагаем минимум в подкрепа на семействата

Разработване на цялостна и самостоятелна семейна политика поискаха участници в дискусия за семейната политика у нас

17:31 | 01.04.16 г. 1
Предлагат се нови идеи за необлагаем минимум в подкрепа на семействата

Разработване на цялостна и самостоятелна семейна политика поискаха участници в кръгла маса в парламента на тема "Визия за семейна политика в подкрепа в подкрепа на децата и семействата в България".

Националната мрежа за децата заедно със сдружение "Дете и пространство" и Института за изследване на населението и човека към БАН са разработили документ "Визия за семейна политика", пише БТА.

В изготвения документ се предлага да бъде направен преглед и промяна на дефинициите, статута и обхвата на социалните услуги чрез разработване и приемане на нов Закон за социалните услуги. Предвижда се и приемане на Закон за детето и семейството. 

Сред другите предложения е въвеждането на реално семейно подоходно облагане, с необлагаем минимум, равен на средномесечния доход на член от семейството за предходните 12 месеца. Според документа в момента подкрепа от държавата получават само семействата, в които родителите са наистина на границата на бедността.

Друга идея е обособяване на групи в детските градини и ясли с удължено работно време за улеснение на родителите, които не могат да си тръгнат от работа в 17.30 часа. Освен това се предлага и увеличаване на часовете по физкултура в училище и осигуряване на условия за спорт, промяна във физическата среда в родилните домове и детски отделения за неразделяне на майките и бебетата.

Целта на документа е да даде тласък за разработването и възприемането от страна на държавата на самостоятелно обособена семейно-ориентирана политика с ясни цели, мерки и дейности, обясни Весела Банова - председател на Националната мрежа за децата. Не може да бъде разглеждано детското благосъстояние, без да се мисли и за подкрепата на семейството, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Време е за съставяне на такава политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още