IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат се нови правила за ценообразуването на лекарствата

Промените целят да се оптимизира изразходването на държавен ресурс за осигуряване на важни за населението медикаменти, посочват от здравното министерство

15:40 | 14.06.16 г.
Предлагат се нови правила за ценообразуването на лекарствата

В Позитивната лекарствена листа да не се включват лекарства с ново международно непатентно наименование, за които не е сключено предварително рамково споразумение между Министерството на здравеопазването и притежателя на разрешението за употреба относно максималната стойност, до която съответният продукт може да се доставя на министерството по реда на Закона за обществените поръчки.

Това е записано в предложение за промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Поправките са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването и са предложени на Министерския съвет.

Изисква се и необходимост от представяне на заверено копие от такова рамково споразумение, когато заявлението е за включване на лекарствен продукт или за поддържане на реимбурсния статус на лекарствен продукт с ново международно непатентно наименование в Позитивната листа.

Целта на предложената промяна е да се създадат гаранции за осигуряването на лекарствени продукти, които се заплащат от бюджета на Министерството на здравеопазването, на цени в рамките на предвиден в дългосрочен план финансов ресурс. Мярката цели да гарантира устойчивост при доставките на важни за населението лекарствени продукти (ваксини, лекарства за СПИН, туберкулоза), посочва се в доклада на министъра към законопроекта.

В мотивите на министъра за предложените поправки се посочва и необходимостта от въвеждане на ясни правила за участниците на фармацевтичния пазар и на добри европейски практики при ценообразуването на лекарствените продукти.

С предложенията за промени се цели да се преодолее възможността за разнопосочно тълкуване и да се прецизират разпоредбите, пише още в доклада на здравния министър. Изрично се въвежда възможността за проверка на заявените цени, както и при служебната проверка на цените да се използват публикуваните от държавите-членки цени и методиките за изчисляване в базата с данни за цените в референтните държави „EURIPID“. При констатирано несъответствие между двата източника ще се взема предвид по-благоприятната за заявителя цена.

Базата с данни „EURIPID“ е създадена по проект на Европейската комисия (ЕК), който стартира през 2010 г. с цел широко европейско сътрудничество между националните компетентни органи по ценообразуване и реимбурсиране за осигуряване на достъпност и актуалност на информацията за цените на лекарствените продукти, заплащани с обществени средства, чрез онлайн поддържана база данни.

Въвежда се и ново изискване с цел да се уеднакви режимът при включване на лекарствен продукт в Позитивния лекарствен списък и при поддържане на реимбурсния статус. Така международното непатентно наименование, към което принадлежи медикаментът, следва да е включен във фармако-терапевтичното ръководство и медицинския консенсус за лечение на съответното заболяване в процедурата по поддържане на реимбурсния статус. Това изискване трябва да замени правило международното непатентно наименование, към което принадлежи лекарственият продукт, да се заплаща от обществен здравноосигурителен фонд при същите заболявания или индикации поне в пет от седемнадесет държави. 

Предложената разпоредба гарантира, че при поддържане на реимбурсния статус на лекарствените продукти в Позитивната листа ще се заплащат с публични средства само такива продукти, които имат утвърдено място в терапевтичните алгоритми и не са загубили терапевтична стойност.

Припомняме, че друга мярка в подкрепа на понижаване цените на лекарствата бе лансираната преди дни от Петър Москов. Става въпрос за включването на България в стратегия за общи процедури за търгове на лекарства със страни от Югоизточна Европа. Според здравния министър договарянето на цените на лекарствата в ЕС е несправедливо и България трябва да се включи в този план за понижаване на цените на медикаментите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още