Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Предлагат се по-строги мерки за получаване на социални помощи

Помощите спират за година, ако детето има 5 учебни часа неизвинени отсъствия в един месец от една учебна година

Предлагат се по-строги мерки за получаване на социални помощи

Снимка: Pixabay

От ГЕРБ внасят законопроект за изменение в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, които затягат правилата за получаване на социални помощи при отсъствия на учениците от училище.

Идеята е помощите да са обвързани по-стриктно със задължително посещаване на училище и децата да се интегрират в образованието. Промените целят по-строго обвързване на някои социални помощи за семейства с редовното посещение на децата в задължителната предучилищна форма на образование и в училище.

Това обявиха на пресконференция в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова, зам.-председателят на Комисия по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава БТА.

Предложението на ГЕРБ за промяна в Закон за семейните помощи за деца предвижда ако едно дете има 3 дни отсъствия от предучилищната група в детската градина или 5 учебни часа неизвинени отсъствия в един месец от една учебна година, семейството да се лишава от месечна помощ за дете за срок от една година. Сегашният режим при същия брой отсъствия предвижда лишаване от помощта само за съответния месец. 

Предлагаме един изключително строг режим, целта е да ангажираме родителите така, че децата да посещават редовно училище, посочи Ангелова. 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
М. Габриел: Изкуственият интелект и блокчейн технологиите ще оформят бъдещите икономики