IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат специализирана полиция да пази реколтата

Кражбите на земеделска техника през последните години растат със 100%

15:36 | 08.06.15 г.
Предлагат специализирана полиция да пази реколтата

Специализирана селска полиция да пази реколтата от крадци. Това предложиха на дискусия от Асоциацията на българските села. Агроминистърът Десислава Танева заяви, че ще подкрепи създаването на група за намирането на решение, предаде БТА.

Аграрният сектор осигурява 32 на сто от заетостта в селските райони, заради което сигурността там е много важна, посочи Борислав Борисов от Асоциацията. По думите му над 14,5 на сто от чуждестранните инвестиции са в селата, там са около 20 на сто от предприятията, дейност развиват над 97 хиляди микро- и малки фирми с над половин милион заети в тях.

Използваната земеделска площ по последни данни е 51,2 млн. декара, от които 33 млн. декара са обработваемите земи, а трайните насаждения са на площ около 1,59 млн. декара, посочи Борисов. Основните искания на асоциацията са: опазване на имуществото на хората и фирмите, опазване на реколтата, имотите и земеделската техника и повишаване на пътната безопасност в села с тежък трафик.

Ръстът на кражбите на земеделска техника през последните години доближава 100%, каза Борислав Борисов, цитирайки данни на Асоциацията. Нейно предложение е в селата с много катастрофи скоростта на преминаване да е до 30 км в час, да се поставят "легнали полицаи".

Борисов предлага дебат дали създаването на специализирана полиция да бъде под формата на държавна структура или като публично-частно партньорство, което се издържа от събраните глоби.

В Румъния селската полиция е структура към вътрешното министерство, малки офиси обслужват от 5 до 8 села. Във Великобритания структурата охранява стопанствата, реколтата, техниката и публичните сгради, даде пример Борисов.

Създаването на селска полиция не може да стане като ангажимент на МВР, тъй като изисква определен ресурс и време за обучение, което не може да се осъществи в близката година, коментира Георги Крумов от Главна дирекция "Национална полиция".

Селска полиция звучи абсурдно като градска армия е, коментира кметът на Кметство Бистрица към Столична община Николай Гюров, представител на НСОРБ. По думите му Общинска полиция има всичко необходимо за превенция и справяне с престъпността на местно ниво.

На въпроса селска или общинска полиция да има министърът на земеделието и храните Десислава Танева отговори пред журналисти: "Общинска".

Асоциацията на българските села настоява още да бъде създадена интегрирана система за видеонаблюдение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още