IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат създаването на граждански съвет към Банката за развитие

Според банковия специалист Димитър Димитров по този начин ще се гарантира прозрачността в дейността на институцията

09:30 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предлагат създаването на граждански съвет към Банката за развитие

Би могъл да се създаде граждански съвет към Българската банка за развитие (ББР), който да гарантира по-голяма прозрачност на дейността ѝ, заяви в ефира на Bulgaria On Air банковият специалист Димитър Димитров. Според него в политически план ситуацията в България е изключително напрегната, но тя не бива да слага сянка на съмнение върху дейността на банката.

Експертът смята, че съветът би могъл да гарантира по-голяма прозрачност и да запази доверието в институцията.

Банките за развитие трябва да помагат на бизнеса, а не да са пряка конкуренция на търговските банки, поясни Димитров. Според него в момента все повече се говори, че сред приоритетите на ББР трябва да стане и търговското кредитиране, което би било грешка.

Във връзка с изказването на вицепремиера Даниела Бобева в ефира на Bulgaria On Air, че ББР се трансформира бавно и се забавя подкрепата за бизнеса, който в момента има нужда от такава, Димитров заяви, че не бива да се създават очаквания за създаването на нещо ново. По думите му трябва да има приемственост и да се стъпи на основите, положени до момента.

Финансирането и гарантирането на усвояването на еврофондовете трябва да бъде приоритет у нас, тъй като има множество договори, които остават нереализирани. Само чрез Банката за развитие това ще се случи много трудно, трябва да помогне и останалата част от банковия сектор, категоричен е специалистът.

Той твърди, че трябва да има надграждане, а малкият и средният бизнес трябва да се подкрепят чрез целия инструментариум на ББР.

„Очакването, че Банката за развитие ще свърши сама всичко, е пресилено“, коментира Димитров. По думите му приоритет трябва да имат експертизата и професионализма, а не да се политизира. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още