IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат временна анкетна комисия за случая с мини „Бобов дол“

„Въгледобив Бобов дол“ дължи на държавата концесионни плащания в размер на 560 хил. лева

17:11 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът да създаде анкетна комисия, която да провери всички обстоятелства за работата и концесията на „Мини Бобов дол”, предложи днес Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание. Комисията изслуша днес министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, които коментираха казуса с рудник "Бабино" - част от комплекса "Мини Бобов дол", предава БТА.

В рамките на извънредното заседание на Комисията по енергетика министър Теменужка Петкова подкрепи създаването на временна анкетна комисия, която да разгледа и анализира случая с мините. Министерството на енергетиката ще окаже пълно съдействие и ще предостави цялата налична информация за изясняването на процеса по предоставяне на концесията, уточняват от пресцентъра на Министерството на енергетиката. 

На извънредното заседание на комисията енергийният министър посочи, че концесията за добив на подземни богатства от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, участък Бабино, е предоставена за срок от 35 г. с решение на Министерския съвет от 9.02.2005 г. на дружеството „Мини Бобов дол“ ЕАД. През същата година то е със 100% държавно участие в капитала на Министерството на икономиката и енергетиката. Концесионният договор влиза в сила от датата на прехвърляне на собственост върху акциите на концесионера по договор за приватизационна продажба или друг вид сделка.

В изказването си Петкова подчерта, че въпреки че не е налице приватизационна процедура и концесионният договор не е влязъл в сила, на 19.02.2007 г.  тогавашното правителство дава решение за прехвърляне изцяло на правата и задълженията по предоставената концесия за добив на подземни богатства на „Ораново“ ЕООД, гр. Перник. По думите на министър Петкова от наличната документация е видно, че енергийното министерство приема договора за влязъл в сила от подписаното допълнително споразумение номер 1 към договора, с което се прехвърлят правата от „Мини Бобов дол“ ЕАД на „Ораново“ ЕООД. Впоследствие отново през 2007 г. е вписана промяна в наименованието на „Ораново“ ЕООД и дружеството е преименувано на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД.

Съгласно решение на кабинета от 2005 г. концесионерът е освободен от заплащане на концесионното възнаграждение за срок от 5 години до 2012 г. След изтичането на този срок концесионното плащане се формира на база методиката за определяне на конкретния размер на концесионното възнаграждение за добив на твърди горива. Министър Петкова е категорична, че през цялото време от сключване на концесионния договор държавата е приемала концесионния договор за действащ и министерството на енергетиката регулярно е извършвало проверки по документи и на място.

„Към настоящия момент „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД дължи на държавата концесионни плащания в размер на 560 хил. лева, с включени лихви и главница“, каза Петкова. По думите й средствата от концесионните плащания са важни за държавния бюджет, като 50% от тях постъпват в общините, на чиято територия се намира отдадената концесия.

Социалният министър Зорница Русинова обясни пред депутатите от комисията, че собственикът на рудник "Бабино" е поискал тази седмица масово съкращаване на 650 от работещите там 670 души. От тях 170 са пенсионери, а 92-ма подлежат на пенсиониране. Около 40 работници са на възраст под 29 години и на тях може да се помогне с програми за преквалификация. В Кюстендил и в Дупница има 372 незаети работни места, част от тях за инженерен и технически персонал, които могат да поемат част от съкратените от мината, каза Русинова, цитирана от БТА.

Поделенията на Главна инспекция по труда правят редовно проверки в мината - тази година те си били шест и редовно се откриват различни проблеми. За тях се пишат предписания и се правят актове за нарушения. От 2007 г. са направени общо 256 проверки и са открити 876 нарушения на трудовото законодателство, посочи Русинова.

Междувременно днес на заседание в предприятието ръководството, представители на синдикатите и работниците са се обединили около шест точки. Работниците, които днес трябваше да са втора и трета смяна в рудник "Бабино", ще се водят в платен отпуск, а трите дни, в които рудникът не е работил заради протестните действия, също ще се броят за платен отпуск за участниците в протеста. От понеделник ще започне да се подготвя за добивна работа третият участък на мините, за да се осигури фронт на въгледобив. 

Участниците в срещата са постигнали съгласие и да не се завеждат персонални искове срещу протестиращите миньори.

Омбудсманът Мая Манолова посочи, че има декларирана готовност и от страна на Министерството на труда и социалната политика, и от Министерството на енергетиката, че ще се направи всичко необходимо за продължаване на въгледобива. В случай, че това се окаже невъзможно, има съгласие исканията на миньорите, свързани с трудово-правните взаимоотношения, да бъдат изцяло удовлетворени, допълни омбудсманът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още