IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат затвор за нелегален добив на подземни богатства

Засиленият контрол ще бъде регламентиран с нов закон, обсъждан на експертно ниво

16:47 | 19.05.11 г. 2
Предлагат затвор за нелегален добив на подземни богатства

В подготвяния проект на нов Закон за подземните богатства трябва да има механизъм за криминализиране на незаконния добив на полезни изкопаеми. Това обявиха експерти от министерството на икономиката и енергетиката на днешната дискусия, проведена по инициатива на Българската минно-геоложка камара, съобщиха от организацията.

В закона ще има отделна глава „Контрол”, която ще регламентира механизмите за противодействие срещу незаконните посегателства.

От геоложката камара предлагат на входа на всеки обект за добив на подземни богатства да се поставя информационно табло с името на оператора, номера на концесията и други необходими данни, които да идентифицират законно работещите концесионери.

Целта е да се улеснят проверките на обектите и бързо ще се установява дали добивът е законен, поясниха още от камарата.

Според бизнеса административният капацитет на сегашните отговорни ведомства е твърде малък дори за мониторинг на сключените концесионни договори за добив на подземни богатства, затова се предлага създаването на отделен контролен орган.

По изчисления на Българската асоциация на производителите на инертни материали за последните три години страната ни е загубила над 110 млн. лева само от незаконен добив на инертни материали от невнесени концесионни възнаграждения, данъци и осигуровки.

Присъствалите на срещата представители на шест държавни ведомства предложиха на бизнеса да представят предложенията си за новия закон за подземните богатсктва в двумесечен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Защото тези числа, които се цитират са смешни на фона на огроооомните далавери с концесиите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 12 години
A, кога ще има затворени за "подарени" концесии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още