IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложението за промени в Конституцията събра необходимата подкрепа*

Предложението за съдебна реформа обаче още не среща одобрението на РБ и БСП

17:36 | 22.07.15 г.
<p>
	Бойко Борисов (вляво) и правосъдният министър Христо Иванов. Снимка: <em>Архив БТА</em></p>

Бойко Борисов (вляво) и правосъдният министър Христо Иванов. Снимка: Архив БТА

ГЕРБ прие предложения от ДПС план за съдебна реформа и вече е подготвен компромисен законопроект за промени в Конституцията. Това се разбра след извънредния Председателски съвет в парламента (между председателите на всички партии в Народното събрание) и премиера Бойко Борисов. Така гласовете за ремонта на основния закон реално вече са събрани.

ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт, АБВ и БДЦ са се обединили около новия конституционен проект, който ще бъде внесен в петък, когато по план трябваше да се гласува сегашния, подготвен от Министерството на правосъдието, но който не успява да събере минималните 160 гласа.

Реформаторският блок обаче реши да продължи да подкрепя само проекта за промени в конституцията, внесен в парламента в края на май от управляващите. След заседание на Председателския съвет и Парламентарната група на Реформаторския блок на съвместно единодушно са решили да поддържат внесения в Народното събрание на 26 май законопроект за промяна на Конституцията, става ясно от съобщение на блока. 

По-рано пред журналисти в парламента премиерът бойко Борисов обяви, че са събрани необходимите гласове за разделянето на съдийската и прокурорско-следователската колегия, предаде  Dnes.bg

Има подкрепа и за засилването на ролята на Инспектората и за кариерното развитие. Препъникамъкът за Реформаторския блок са се оказали квотите за съдии и прокурори в двете колегии. 

Партиите са се разбрали още, че между първо и второ четене да се пита Конституционния съд дали промените не противоречат на законодателството. 

По неофициална информация в кулоарите на парламента обаче до гласуване в петък едва ли ще се стигне и проектът на Реформаторския блок ще отпадне от само себе си.

Борисов  даде и пълната си подкрепа за правосъдния министър Христо Иванов. Той обяви, че реформата му не е бламирана.

"Аз водя тази битка за двете колегии заради изричното изискване на министъра. Аз от негово име ходя да се разправям дни наред. Правя го заради него, той сам не може да се справи, видно е, сам ще го омачкат", каза премиерът. На въпрос ще му поиска ли оставката при провал на реформата, той отговори: "Напротив, стоя зад него и го подкрепям, и върша това заради него".

Премиерът обясни и че Христо Иванов не е от квотата на Реформаторския блок, а от тази на ГЕРБ. 

* Актуализирано в 18,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още