IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложението за увеличение на минималната пенсия вече е в парламента

За двуетапното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст от юли и октомври са нужни около 100 млн. лв. допълнително над предвидените средства в бюджета

10:35 | 12.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проектът за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е в парламента.

По ускорена процедура повишението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 161,38 лв. на 180 лв. мина през обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който прие повишението с резерви. Преди дни предложението беше прието и от правителството.

Така от 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 180 лева, а от 1 октомври 200 лв. Това е записано във внесения в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. 

Целта на увеличението е да се подобри адекватността на пенсиите за трудова дейност.

В резултат на увеличението ще нараснат и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, които по закон се определят в процент от минималната пенсията за стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

За двуетапното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли и 1 октомври са необходими около 100 млн. лв. допълнително над предвидените средства в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година. Допълнителните разходи ще бъдат за сметка очакваните по-високи приходи от планираните в бюджета на общественото осигуряване за 2017 г., с което бюджетното салдо за годината няма да бъде променено.

След втората стъпка общо около 800 хил. пенсионери ще получат увеличение.

От 1 юли пенсиите за осигурителен стаж и възраст ще получат индексация на пенсиите си с 2,4%.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още