IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложенията за пенсионна реформа се нуждаят от доработка, според експерти

Малка стъпка на нарастване на пенсионната възраст и стаж обезсмисля реформата, коментира бившият социален министър Иван Нейков

16:43 | 24.10.14 г.
Предложенията за пенсионна реформа се нуждаят от доработка, според експерти

Предложените варианти за пенсионна реформа от служебното правителство се нуждаят от сериозна доработка. Това е позицията на независимия финансов експерт Мика Зайкова, цитирана от Фокус.

По думите й пенсионна реформа не означава само промяна на пенсионната възраст, стаж и на осигуровките, а гаранция за определен във времето размер на пенсиите, т.е. заместващ доход от пенсия, обясни финансовият експерт.

В Европа заместващият доход е от 70 до 90%, а това означава, че ако човек получава 1000 евро цял живот, ще получи пенсия от 700 до 900 евро. В България заместващият доход едва достига 30%, каза Зайкова.

Само нова политика по доходите ще ни приближи до европейските стандарти. Единствено увеличението на осигуровките не е достатъчна стъпка за намаляване на дефицита в НОИ, трябва да се помисли за политиката по доходите, каза още Зайкова.

Според нея, каквато и да е осигурителната вноска, тя ще бъде с малък нетен размер, ако доходите на хората са ниски. „Когато се говори за пенсионна реформа, трябва да гледаме в един по-широк план, т.е. да има политика по доходите, която да приближава в ускорен темп средните доходи на Европа”, посочи експертът.

Друга важна промяна на пазара на труда, според нея, е образованието и квалификацията да определят доходите. "Колкото по-високо е образованието, естествено и доходите да се вдигат", каза Зайкова.

Според бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков трябва да продължат дискусиите по въпроса за нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране.

За Investor.bg той коментира, че само с по един месец годишно нарастване на пенсионната възраст и стаж, както се предлага, няма да се постигнат желаните цели. Според него толкова малка стъпка на нарастване обезсмисля реформата, защото не може да доведе до желания ефект – до увеличение на пенсиите и запълване на дефицита в осигуряването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още