IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс ще бъдат прецизирани

Според вносителя на измененията Йордан Цонев новите мерки ще предпазят финансовата система от кризи

18:30 | 02.07.14 г. 7
Предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс ще бъдат прецизирани

Предложените от БНБ изменения в Наказателния кодекс, които криминализират разпространяване на неверни слухове за банковата система, ще бъдат прецизирани между първо и второ четене. Това стана ясно на заседанието на правната комисия в парламента, която прие текстовете на първо гласуване.

Проектът бе внесен в Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев и предвижда да бъде криминализирано разпространението на заблуждаваща информация за финансовите институции, което може да доведе до до всяване на смут и страх в населението. 

Цонев обясни пред депутатите, че е внесъл текстовете заради банковата паника от миналата седмица, когато е имало сериозна заплаха за сектора, 48 часа, след като експерти от БНБ са ги изработили. Последвалите коментари били от „Апокалипсис сега“ до „Свободата на словото изчезна“.

Въпросният проект е в отговор на създалите се обществени отношения – нагнетяването на невярна информация за банковата система и слухове, организирани от отделни хора. Онова, което предлагам, за някои от коментаторите е доста сурово, а за други – излишно, каза депутатът. Той разясни на колегите си защо смята, че предложението не е излишно.

„Проглушихме ушите на обществото, че банковата ни система е една от най-стабилните в Европа, а някои не издържаха реалните стрес тестове. Ликвидността и всички показатели на банковия сектор в България са над средните нива в Европа. Съотношението на паричната маса към общите активи на една банка е средно 3,96% за ЕС, а за България е 10%. Защо тогава в България една банка не издържа теста“, попита риторично Цонев.

Той обясни, че никоя банка не може да издържи масираното оттегляне на средства от страна на фирмите и вложителите. Цонев припомни още, че вложителите могат да изтеглят веднага парите си, но банката не може да изиска дадените дългосрочни кредити. Това прави банките уязвими при вълна от теглене на депозити.

„Предлагаме мерки, които да предпазят финансовата система от кризи. Нашето общество се изправя за трети път пред подобен феномен - през 1996 г. и 2008 г. имаше подобни случаи, макар и в друга икономическа ситуация. Този трети опит е безпрецедентен – атака, която можеше да се разпространи върху цялата кредитна система. Ние предлагаме промяна, като основното, на което залагаме, е превенцията“, допълни депутатът.

„Не съм юрист, вероятно юристите ще намерят дефекти и ще има предложения те да бъдат коригирани. Настоявам да приемете това като належаща нужда на обществото. Ако с вашата експертна помощ тези текстове бъдат прецизирани, това ще бъде от полза за обществото“, обърна се той към колегите си.

Според него текстът не премахва възможността да се правят коректни коментари за състоянието на банките, както и научни анализи, въз основа на информацията в отчетите. „Ако тези данни бъдат коректно интерпретирани, не виждам защо медиите и научните среди се опасяват, че анализите ще бъдат интерпретирани като всяване на слух“, заяви Цонев.

Съдия Павлина Панова заяви пред комисията, че реакцията на законодателя е навременна, но текстът се нуждае от известни корекции и допълвания.

Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Днеска има обрана банка, може ли да коментираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
В коментарите си за банките от сега нататък добро или НИЩО ! :)))))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 9 години
Не само биткойни, ами и миткойни и всякакви други -ойни ше възникнат, само и само хората да се оттърват от вас! Даже няма да е изключено да възнике и пазар на типа на бартера - услуга за услуга, или услуга за стока, или стока за стока! да видя тогава на кого ше пробутвате *** си кредити, и как тогава ше продължите да правите "с чужда пита - помен"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
coolio
преди 9 години
аз друго се чудя, всеки в Бг страда от мафията по един или друг начин, пък изведнъж се оказва, че едни от най-големите банки са на ***, Цеко Минев и Цветан Василев? Май всеки си е изгубил ума в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ravnovesie
преди 9 години
Тези са тотално не в час. Нали разбират че България не е някакъв остров. От една седмица по СНБС приказват повече за България и българските банки отколкото са приказвали за последните 10 години. Много ми е интересно как ще бъде наложен този закон върху чужди граждани и чужди медии, които просто ще им покажат един среден пръст и ще си говорят каквото си искат, защото никъде да се говори срещу банки не е престъпление. То дори и не е наказуемо с глоби както е в момента в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Системата ми дава право да сложа само един thumbs up на мнението ти... иначе бих сложил поне сто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Той обясни, че никоя банка не може да издържи масираното оттегляне на средства от страна на фирмите и вложителите===========Това е уникален нонсенс! Как така - хем банките били "стабилни" (това също трябва да бъде дефинирано), хем не можели да издържат на теглене? 1. Как така не можете бе? 2. Къде са парите на хората, че не може да им ги дадете, ако си ги поискат?3. Защо депозитите ги раздавате като кредити в съотношение 1:10 и после обвинявате хората, че "всявали паника" щом поискат да си вземат парите?4. Що не раздавате като кредит, собственият си капитал и от него да печелите, а залагате депозитите на хората? Не е ли сбъркана цялата тази схема? И защо аз ще отида в затвора, ако на 20 човека, обясня тет-а-тет как дефакто функционира цялата банкова система и, че дефакто тя се явява една огромна пирамида?....Явно се навлиза не в тоталитаризъм, ами в диктатура .....долни мошеници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още