IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложените промени не защитават дюните, обявиха еколозите

На практика министерствата предлагат влошаване на защитата за строеж върху дюните, смятат от „За да остане природа в България“

17:09 | 09.01.13 г.
Предложените промени не защитават дюните, обявиха еколозите

След предложените промени в законодателството дюните се оказаха по-застрашени от застрояване, обявиха от „За да остане природа в България“. Три министерства написаха своите идеи за подобряване на ситуацията след разкриването на скандална сделка край Несебър. Предложенията бяха публикувани на сайта на МРРБ.

„Най-скандално е предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, коментират еколозите. Министерството предлага забрана на „строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на пясъчните дюни, в това число в урбанизираните територии на населените места, с изключение на подземни проводи и мрежи на техническата инфраструктура“, която се отнася за зона „Б“. Тази забрана е добавена точка в ал. 2 от чл. 11 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Според становището на екологичната организация обаче това противоречи на записаното в закона, който императивно налага, че дюни има само в зона „А“, като е възможно те да бъдат и на 100 метра от морския бряг.
МРРБ е приело само едно предложение на природозащитниците – за публикуване на проектите за Общите устройствени планове, а не само на вече одобрените ОУП. В същото време обаче не са приети исканията за обжалваемост на тези планове или за прозрачност и обжалваемост на Подробния устройствен план.

„Според МРРБ, само когато имотът е в защитена зона и защитена територия, заинтересованите лица ще могат да обжалват само ПУП, но не и строителното разрешение. Всички други случаи на екологичен проблем са извън кръга за обжалване“, заявяват еколозите.

Те критикуват още и предложенията на Министерство на околната среда и водите с думите, че има „скандално отстъпление от защитата на дюните по настоящия ЗУЧК“. С предложението си министерството допуска възможността дюните да бъдат общинска собственост, което противоречи на сега действащия закон, според който дюните са публична държавна собственост.

От МОСВ обаче са включили искането за забрана за строителство върху дюни в защитени територии, отчитат природозащитниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още