IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачите очакват 10,5% по-малко инвестиции в промишлеността тази година

Прогнозата е през 2020 г. с най-голям дял да са вложенията за увеличаване на производствения капацитет – близо 40%

12:33 | 14.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предприемачите в промишления сектор очакват инвестициите през тази година да са с 10,5% по-малко в сравнение с миналата година, а прогнозират, че през 2020 г. обемът на вложенията ще намалее с 9,1% спрямо 2019 г. Затова около 34% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. Това показва инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред промишлените предприятия през октомври 2019 г.

Според основните производствени групи най-голям относителен дял в инвестициите през 2019 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (40,5%), следвано от енергетичните и свързаните с водата сектори (23,7%) и производството на недълготрайни потребителски стоки (18,7%).

По данни от бизнес анкетата в прогнозите за 2020 г. предприемачите от промишлеността отново очакват, че производството на стоки за междинно потребление ще формира най-голям относителен дял в структурата по основни производствени групировки – 37,6%. След него се подреждат енергетичните и свързаните с водата сектори и производството на недълготрайни потребителски стоки - съответно с 31,9 и 16,1%.

По направление на инвестициите през 2020 г. с най-голям дял вероятно ще бъдат вложенията за увеличаване на производствения капацитет – 39,3% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността.

На второ място, с 29,8% дял са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - със 17,8%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 13,1%.

Що се отнася до факторите, които биха повлияли върху решенията на мениджърите за инвестиции през 2020 г., преобладават позитивните оценки на въздействие („стимулиращо“ или „много стимулиращо“) при „търсене на продукцията“, „финансови ресурси или очаквани печалби“ и „технически фактори“.

При групата „други фактори“ 28,4% от анкетираните посочват влиянието им като „стимулиращо“, 34,9% от тях се въздържат от оценка, а 25,6% отговарят, че факторът не оказва влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още