IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на ДАМТН: Проблемни са малките язовири

Десетки години не са полагани грижи, има обективни проблеми със стопанисването на язовирите, предупреди Петър Горновски

11:52 | 16.06.21 г.
<p>
	Наводнение в Мизия.<em> Снимка: Архив БТА</em></p>

Наводнение в Мизия. Снимка: Архив БТА

Малките язовири са проблемните язовири. В по-голямата си част са строени през 50-60-те години и за тях десетки години наред не са полагани грижи. Това заяви пред БНТ Петър Горновски, председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Той припомни, че след 1990 г. собствеността на тези малки язовири е била прехвърлена изцяло към общините, като в по-голямата си част това е станало без необходимите документи и сега собствениците имат проблем да докажат собствеността си.

Горновски даде пример с язовир "Бързина", от който "тръгна промяната в Закона за водите" и заради който се случи трагедията в Мизия през лятото на 2014 г. Тогава река Скът излезе от коритото си след поройни дъждове и остави под вода за две седмици 1200 къщи и обществени сгради в Мизия. Стихията събори десетки домове, а още над сто бяха обявени за опасни и разрушени по-късно. Години наред населението в района не можеше да възстанови щетите. През лятото на 2018 г. община Мизия отново обяви бедствено положение след порои.

"В момента водното езеро на язовира е собственост на държавното предприятие и на още малко частни стопани, а стената е на общината. Това се среща и при други язовири и създава проблеми. Много искаме да се реши това, защото при нас, като административно-наказателна дейност, е трудно да се наложи санкция", заяви специалистът.

Петър Горновски съобщи, че утре ще има среща в Министерския съвет с икономическия министър Кирил Петков за язовир "Бързина", за да се търси решение язовирът да е безопасен, за да не се случи трагедия „Мизия 2“.

Той напомни, че заради язовир "Бързина" през 2018 г. започна промяна в Закона за водите заради 416 критични язовира. Десет от тях са завършени, 266 са със сключени договори, в момента се ремонтират 100 язовира.

Петър Горновски обясни, че 73 язовира са с първа и втора степен на преливане и ако мине вълната, ще залее населените места.

"Според Закона за водите на председателят на ДАМТН определя политиката за контрола и безопасната експлоатация на язовирите. Оттам нататък, в целия закон се възлагат съответните задачи по нейното изпълнение“, обясни Петър Горновски.

Той препоръча общините да прехвърлят собствеността на държавата.

По думите му в регистъра на агенцията са 6844 язовира. От тях 5044 а са общинска собственост - 73,7%, държавна собственост са 766 - 11%, частни са 144 - 2%, собственост на сдружения за напояване са 156 - 2,3%.

"Появи се нов процент като следствие от промените през 2018 г., когато се даде възможност на общини, които искат да прехвърлят своята собственост на държавата, да го направят. Така в държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" към момента, по информация на ДАМТН, има 418 броя", поясни Горновски.

Председателят на ДАМТН предупреди, че има обективни проблеми със стопанисването на язовирите.

Той обясни, че технологията на извършваните проверки включва огледи на язовирните стени и съоръженията, а при необходимост се използват и технически средства - дронове и лодки.

„При установени нарушения се правят констативни протоколи и се дават предписания, които са задължителни“, каза той.

Горновски посочи, че ако предписанията не се изпълнят, глобите са двойно по-големи. Той подчерта, че Агенцията има инструментариума да контролира, без значение чия е собствеността, но потвърди, че йерархията на различните държавни компании не позволява нито контрол, нито да се търси отговорност

Investor.bg припомня, че преди дни служебният икономически министър Кирил Петков излезе с информация за лошото състояние на язовир "Пазар дере" край Ловеч. Той е на мнение, че ситуацията е идентична и при други два язовира – „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“ - ремонтът е завършен, обектът е предаден от фирмата строител, но по неясни причини все още не влиза в експлоатация. Проверката на министъра установи, че язовирите са затревени. Това стана в рамките на проверката как работи Държавната консолидационна компания (ДКК) и инвестираните в нея 600 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още