IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на КЗК предлага да има наказателна отговорност за участие в картел

Комисията още проверява събраните доказателства за пазара на горива

16:01 | 10.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Държавата разчита на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като единствен орган, който се бори с картелите, каза пред журналисти председателят на Комисията Петко Николов. Той предлага да започне дискусия за търсене на наказателна отговорност за участие в картел, предаде БТА.

Такава отговорност има в 19 държави от Европейския съюз (ЕС).

"Не казвам, че това ще реши въпроса с картелите, но със сигурност ще ги минимизира. Наказателна отговорност за участие в картел във Франция се търси от 1953 г. и не че там няма картели, но когато знаеш, че има възможност да бъдеш преследван наказателно, ще си помислиш много дали да влезеш в подобно споразумение", каза той.

Такава наказателна отговорност за картел, по думите му, се търси не само в ЕС, но и в Македония, САЩ, Канада, ЮАР, Япония и Южна Корея.

Предложението вече е на седем години, но към този момент няма никакво развитие, каза Петко Николов.

Запитан как се развива производството за картелно споразумение между търговците на горива, той обясни, че този тип дела изискват време, прецизност и събиране на доказателства.

За трите месеца, откакто е образувано производството, са направени инспекции на място на търговците и на тяхната асоциация и са събрани много документи. КЗК сега обработва информацията и когато процесът приключи, ще премине към преценка на доказателствата, каза Николов.

Днес в София се състоя осмото издание на Софийския форум по конкуренцията, съвместна инициатива на КЗК и Конференцията на ООН за търговия и развитие. Основната реч пред форума изнесе еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, която говори за ползите за потребителите от защитата на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още