IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представиха карта на българската индустрия

В нея са включени 14 индустрии

16:30 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Потенциалните инвеститори у нас вече разполагат с карта на българската индустрия, от която могат да се ориентират както за структурата и характера на икономиката, така и за развитието на образованието по региони.

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на стартирането на проекта в Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Идеята е на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес, посочва се в съобщението.

Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия и Аутомотив Клъстер България (АКБ), посочи той. И подчерта, че в него са включени 14 индустрии, включително и сферата на образованието, като целта е синергия между инвеститори, бизнес и образование.

В рамките на събитието министър Борисов подчерта, че процесът е отворен, тъй като се работи на база на статистическа и друга налична информация в Търговския регистър. По негови думи много важно е да се постигне синергия на клъстерно ниво – обединена и по-лесно достъпна  и систематизирана информация за потребители и инвеститори.

Информацията ще бъде интерактивна за непрекъсната актуализация за обединяване на бизнесите на клъстерно и браншово ниво.

Проектът събира информация с данни и подробни карти на 14 водещи индустрии в страната и ще се актуализира непрекъснато, съобразно обновяването на информацията от статистиката и Търговския регистър.

В основата на проекта са заложени картата на индустрията, разработена от Министерството на икономиката, и тази на автомобилния сектор - на Аутомотив Клъстер. Базовите данни впоследствие са надградени за IT сектора, аутсорсинг, енергетика и възобновяеми източници, машиностроене, мехатроника, хранително-вкусова, козметична, текстилна, мебелна и морска промишленост, биотехнологии и образование.

Картографирането на индустрията е свободно достъпно на специален сайт, който позволява избор на една, няколко или всички индустрии, които визуализират на картата на страната всеки производител в конкретния сектор, допълва БНР.

BG Industry Map позволява още да се избира между представяне по брой заети или оборот, търсене по име на конкретна фирма и предоставя информация за брой служители, приходите и нетни резултати на компаниите.

Изследването обхваща 40 000 компании с повече от 600 000 служители, с общ оборот близо 37 млрд. евро.

Борисов каза, че утре на сайта на Министерството на икономиката ще бъде публикуван двуседмичният отчет. По негови думи по антикризисните мерки се работи ускорено до края на тази седмица ще имаме оценени вече 19 000 проекта по процедурата за микропредприятия. Той подчерта, че интензивно се работата и по раздаването на средства под формата на кредити чрез ББР. „Към днешна дата сме прескочили 100 млн. лв. ресурс, който е инвестиран от ББР“, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още