Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Представиха сертификата за COVID ваксинация и здравното досие

Сертификатът служи само за удостоверяване на имунизацията и не дава никакви права, заяви здравният министър

Представиха сертификата за COVID ваксинация и здравното досие

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Електронният сертификат за ваксиниране срещу COVID-19 вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи. Документът беше представен от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заедно с функционалността на електронното здравно досие.

Всеки ваксиниран може да получи електронен сертификат за имунизация по два начина. Първият е с електронен подпис, който дава достъп и до електронното здравно досие. За тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до здравното досие и могат да го разпечатат, обясни Ангелов

Системата стартира тази сутрин и работи в реално време.

Сертификатът за ваксиниране срещу COVID-19 се връчва при поставяне на втората доза от ваксината. В документа се вижда кой е поставил ваксината, на коя дата, имената на човека са изписани на кирилица и на латиница. В информацията се съдържа още код, партиден номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код – нещо, което министърът демонстрира по време на представянето.

На сертификата няма подпис и печат. Той се генерира от системата автоматично след имунизацията. За да не се допускат злоупотреби, са направени няколко системи за сигурност.

„Ако някой се опита да направи злоупотреба, тя е невъзможна", каза здравният министър. "Достъпът не може да става по друг начин, защото така ще се намали нивото на сигурност. С електронния подпис гарантираме личните данни на всеки човек", посочи Ангелов.

Здравният министър заяви, че сертификатът, който се издава в България, служи само за удостоверяване на имунизацията срещу COVID-19 и не дава никакви права. Ангелов посочи, че това е политическо решение на европейско ниво.

Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. То е изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с Националната здравно информационна система. В него са отбелязани всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекар. Всичко в системата постъпва автоматично, отбеляза при демонстрацията Ивайло Филипов, директор на "Информационно обслужване".

Старт на електронното медицински досие

Достъпът до електронното медицинско досие, в което има данни за направени прегледи, изследвания, включително и сертификата за ваксинация срещу COVID-19, също става чрез електронен подпис. В досието е посочен и личният лекар на пациента, решения на ТЕЛК, издадени направления за прегледи, ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от изследвания, кръводарявания и др. Резултатите от изследванията ще са достъпни за лекарите през техните информационни системи и няма да е необходимо пациентът да ги представя на хартия. 

Още по темата

В електронното досие няма да се нанасят данни със стара дата, от предишни прегледи, изследвания и др.

Работи се по това в електронното досие да бъдат включени и протоколите за скъпоструващо лечение, както и направленията за специалист. Това е приоритет, работим по него, каза Ангелов.

Пациентското досие е достъпно и чрез мобилен телефон.

Относно електронното направление, което стана факт от края на миналата година, Костадин Ангелов каза, че то ще бъде надградено към края на март. Така ще е възможно издаване на електронно направление за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
1
 
14
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защо си пробутват смотания електронен подпис навсякъде... Не би трябвало да е нужно за здравно досие да си вадиш такъв, хем струва пари хем трябва да ходиш да го подновяваш...
2
 
2
 
13
khao до: neon7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това какво общо има с ковид сертификата?
---
незнам.. ти твърдиш някви неща... аз само следвам логиката която предлагаш.
2
 
2
 
12
khao до: neon7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
тоест без документ не си личност? или е необходим зада знаеш кой си?
това ли твърдиш?
напротив... политически мотивиран документ за ограничаване на правата ни е.... аз искам утре спокойно да ида пеш до лондон... що ме ограничават... тиранииии
2
 
4
 
11
neon7 до: khao
преди 1 месец
Паспортите са документ за самоличност!Това какво общо има с ковид сертификата? Забрави да кажеш за шапката от тин фойл ....
1
 
4
 
10
neon7 до: zelka007
преди 1 месец
To в ботунец рискувам да ти стана съсед ! По добре на село ...

Още от Икономика и политика
ИСС: Приоритет е възстановяване на икономиката и по-високи доходи