IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 юни

09:25 | 01.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нова идея: който взима агросубсидии, задължително да застрахова площите си

в. Сега

Земеделските стопани, които получават субсидии, задължително да застраховат площите си. А от платената сума може да се правят отчисления, с които да се подпомогне борбата с природните бедствия, в това число и предотвратяването на градушки. Предложението е на Асоциацията на застрахователите в България. От АЗБ очакват да се поднови работата по закона за превенция от неблагоприятни климатични събития, по-известен като закона за борба с градушките. Проектът бе внесен в парламента от бившия земеделски министър Румен Порожанов, но бе стопиран от шефа на земеделската комисия в парламента Десислава Танева. Сега Танева е министър. Първоначално законопроектът предвиждаше застрахователните компании да се включат във финансирането на борбата с градушките, като всяка година отчисляват 0.8% от всички имуществени застраховки. От земеделците пък се искаше да плащат такса от 0.50 лв. за всеки декар. Така бюджетът за борба с градушките би се увеличил двойно - от 13 млн. лв., давани в момента от държавата, на 28 млн. лева.
 
Румъния ще разследва и шефа на Сената за корупция

в. Сега

Председателят на румънския Сенат Калин Попеску-Търичану ще бъде разследван за корупция, след като правната комисия в парламента одобри искането на Националната агенция за борба с корупцията да бъде свален имунитетът му срещу съдебно преследване, съобщи електронното издание "Романия джърнъл". Той е начело на партията Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), която е коалиционен партньор на управляващите социалдемократи, чийто лидер Ливиу Драгня влезе в затвора в понеделник, след като Върховният съд потвърди присъдата му от 3 г. и половина лишаване от свобода за корупция.Агенцията за борба с корупцията в Румъния внесе искането за имунитета на Търичану през ноември м.г. Според прокурорите лидерът на АЛДЕ косвено е получил материални облаги на обща стойност 800 000 долара от австрийска компания, докато беше министър-председател на Румъния в периода 2007-2008 г.  След внасянето на искането за имунитета на шефа на Сената крайният срок за произнасянето на комисията по правните въпроси непрекъснато беше удължаван с мотива, че е необходимо време, за да бъде направен анализ на документите.

Европейският парламент отне акредитациите на всички испански евродепутати

в. Монитор

Европейският парламент реши да отнеме временните акредитации на всички нови испански евродепутати, предаде Франс прес.Това стана след като на Карлес Пучдемон и Тони Комин бе отказан достъп до ЕП в сряда вечерта с мотива, че институцията все още не разполага с "официалния списък" на испанските евродепутати, каза пред АФП един от адвокатите на Пучдемон.По негова информация другите испански евродепутати вече са се акредитирали. Той нарече това "произволно и дискриминационно" решение на ЕП. Сезиран от тримата председатели на испанските делегации от Народната партия, Испанската социалистическа работническа партия и партия "Гражданите", които са противници на каталунските сепаратисти и изтъкнаха риска от политически безредици в Испания, председателят на ЕП Антонио Таяни взе решение да отнеме временните акредитации на всички испански евродепутати.

96% от територията на страната с кадастрална карта до края на 2019-та

в. Монитор

"До края на годината очакваме да се постигне покритие на 96% от територията на страната с кадастрална карта. Завършването на кадастралната карта и кадастралните регистри за цялата страна има важна роля за стимулиране на инвестиционните процеси и икономическия растеж.“ Това прогнозира зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев при откриването на Общото събрание на Национално сдружение недвижими имоти. „Изграден е кадастър за всички областни градове, в голяма част от общинските центрове и населени места и територии с активен пазар на имотите и засилен инвестиционен интерес, обхванати са цялото Черноморско крайбрежие, планинските и балнеоложки курорти“, подчерта още Йовев.

Отпадат ограниченията за работа на българи в Швейцария

в. Труд

От днес отпадат ограниченията за работа на граждани на България в Швейцария. Сънародниците ни ще могат да пребивават свободно в страната при условие, че имат работно място. Това стана възможно, след като правителството на Швейцария прие на 15 май решение за отмяна на квотите за пребиваване на граждани от България и Румъния. С него се променя регламентът за изпълнението на Споразумението за свободно движение на хора между Швейцария и ЕС, съобщиха от МТСП. Протоколът към документа предвиждаше преходен период от максимум 10 години за гражданите от България и Румъния, който изтича на 31 май 2019 г. По последни данни на миграционните служби към края на март тази година в страната пребивават около 11 400 български граждани. От 1 юни българските граждани няма да се нуждаят от разрешение, за да започнат работа в Швейцария

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още