IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 април

08:04 | 11.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

София заема 30-о място по поскъпване на имоти

в. 24 часа

София заема 30-о място по поскъпване на имоти през последното тримесечие на 2018 г. на годишна база. За този период имотите в столицата са поскъпнали със 7%. Това показва индексът Global Residential Index на Knight Frank, които обхваща 150 града в света. През третото тримесечие на миналата година София е била на 32-о място, но спрямо последното се е изкачила с 2 позиции, въпреки че тогава ръстът на цените е бил по-висок - 8,3%. 

Бизнесът краде ток повече от циганите

в. 24 часа

И при новите правила на КЕВР за измерване на електрическата енергия кражбата на ток е по-изгодна, отколкото цените, по които плащат редовните потребители. Тази забележка към регулатора отправиха и трите електроразпределителни дружества на дискусията как да бъдат спрени кражбите на ток, организирана от “24 часа”.
Новите крадци обаче не са цигани, а бизнесът, стана ясно от изнесените на дискусията данни от самите енергодружества. Те отчетоха, че под 10% от кражбите се извършват от роми, а над 50% - от хотели, фабрики, ресторанти.

Прокуратурата проверява трима патриоти начело с Валери Симеонов

в. Сега

Изненадващо прокуратурата обяви в сряда, че е "възложила на КПКОНПИ проверка по сигнал за закупени имоти на занижени цени от “СКАТ“ ООД, управлявано от народния представител Валери Симеонов". В началото на седмицата именно по сигнал на Симеонов и група депутати от НФСБ и ПГ на "Обединени патриоти" държавното обвинение пусна проверка на министъра на туризма Ангелкова заради апартамент в столичния кв. "Овча купел". Заедно със Симеонов ще бъдат проверени съпартийците му и също депутатите Валентин Касабов и Християн Митев. На 9 април при главния прокурор е постъпил сигнал, че „СКАТ“ е купила имоти на нереално ниски цени. Описани са три сделки.

И с 50 млн. лв. кабинетът не спря протеста на медсестрите

в. Сега

На фона на продължаващи втори месец протести на медицинските сестри и заплахи за блокиране на кръстовища Министерският съвет отпусна извънредно 50 млн. лв., с които да се увеличат заплатите им. Сестрите настояват за стартово възнаграждение от 1120 лв. - две минимални заплати. С парите от кабинета обаче ще може да се покрие само нивото, договорено в колективния трудов договор - 900-950 лв. Тъй като това не е изпълнение на исканията им, обявеният протест остава, въпреки че в момента на редица места сестрите не получават и толкова.

Пенсиите най-трудни за хората на 45 години

В. Труд

Изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно, става ясно от разчети на Сребърния фонд за състоянието на пенсионната система. Затова, ако хората на средна възраст искат да имат прилични средства на старини, трябва да започнат сами да спестяват още от днес, коментираха финансисти.

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането на пенсиите, като необходимите допълнителни средства се покриват от републиканския бюджет. Разчетите сочат, че през следващите десетина години дефицитът в пенсионната система ще се задържи под 5% от БВП на страната поради въведеното ежегодно повишение на необходимите възраст и стаж за пенсиониране. През 2037 г. обаче пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравни на 65 г.

Отмениха по-високите данъци за имоти в курортите

В. Труд

По-високите данъци за имоти в курортите, които не са основно жилище, беше отменен от Конституционния съд. Той се произнесе по искане на президента Румен Радев, който атакува разпоредбата в Закона за местните данъци и такси.
Според текста, приет от парламента през миналата година, за жилищни имоти в курорти, посочени в списък, приеман от Министерския съвет, ставките за данък сгради са по-високи. Това правило се прилага, ако жилището не е основно, т.е. собствениците имат и друг имот, в който живеят.

Увеличават двойно секретните връзки на границата с Гърция

в. Монитор

Секретната комуникация, с която разполагат екипите на жандармерията, Гранична полиция и Агенция „Митници“, ще бъде усилена двойно по границата с Гърция. Това предвижда план на МВР за тази година, разписан от вътрешния министър Младен Маринов, научи „Монитор“.

Капацитетът на системата ТЕТРА, която има директна връзка с Шенгенската информационна система и чрез нея могат да се водят криптирани разговори, които са непроследими, ще бъде повишен с 50 процента в района на Благоевград, който е в близост до ГКПП Кулата на границата с Гърция, и с цели 75 процента в района на Смолян, който е на около 40 километра от другата ни граница с южната ни съседка при Рудозем и Златоград.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още