IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 юли

08:10 | 11.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Плащат по 50 лв. за застрелян глиган и по 100 лв. за вълк, за да няма у нас африканска чума

По 50 лв. за отстреляна дива свиня ще получават ловците в районите около огнищата на африканска чума по свинете. Това предвижда заповед на министъра на земеделието Десислава Танева с мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

За отстреляна лисица или чакал ще се плащат 10 лв. и 100 лв. за вълк, които също се смятат за преносители на заразата. Целта е популацията на животните в 20-километровата зона около огнищата да достигне под 0,3 броя на 100 хектара. За останалите ловностопански райони да е до 0,5 броя. 30 000 лева пък се отпускат за обезщетения на хората, чиито домашни прасета са били заклани, за да не се разпространява чумата.

След F-16 ще правим дронове със САЩ

България и САЩ заедно ще правят дронове по линия на индустриалното сътрудничество, заложено в сделката за F-16. Това стана ясно в сряда, след като правителството одобри покупката на новите изтребители и проектите за индустриално сътрудничество.

В България ще бъде изграден авиоремонтен завод за хидравлични системи, системи за кацане и електрически компоненти, предвижда други 3 от проектите за индустриално сътрудничество. Тепърва обаче правителството и производителят на F-16 “Локхийд Мартин” ще договарят кои ще са българските партньори.

Първи спад в туризма от 10 години насам - хотелите с по-малко нощувки и приходи през май

През май 2019 г. българският туризъм преживява първия си спад от много години насам - нощувките са със 7,8% по-малко от същия месец на м.г., заетостта на хотелите е с 2,3 процентни пункта по-ниска, а приходите от нощувки падат с 2,6 на сто в сравнение с година по-рано, показват данните на НСИ, публикувани в сряда.

Този спад до голяма степен се дължи на морския туризъм, тъй като приходите на хотелите в трите области, разположени по Черноморието - Бургас, Варна и Добрич, съставляват през този сезон над половината от приходите на всички хотели в България.

Чакат оферти за 4,5 млн. лв. от иновационния фонд до 9 август

Крайният срок за подаване на оферти от кандидатите в поредната, десета сесия на Националния иновационен фонд е 9 август. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията за малки и средни предприятия Бойко Таков пред участниците в заключителната среща от тазгодишната информационна кампания в столицата. Кандидатите ще имат възможност да задават писмено въпроси до 6 август.

Десетата сесия на фонда е с ресурс от 4,5 млн. лв., като максималното безвъзмездно финансиране на проект е 500 хил. лв. Финансират се до 80% от допустимите разходи на проект, като сроковете за изпълнение на всеки са максимум 18 месеца, обясниха от агенцията. Тази година са направени редица промени в правилата, като например кандидатите, отстранени още на първия етап, се уведомяват веднага, вместо да се чака краят на сесията. Освен това оценителите на проектите, които са външни на агенцията лица, са повече на брой, обясни Таков.

В. Сега

Графикът за тол системата се провали напълно

Облаците над зациклилата тол система продължават да се сгъстяват. Графикът за въвеждането на новия модел за събиране на пътните такси се провали с гръм и трясък и провалът бе узаконен вчера от депутатите с решение стартът да бъде отложен за март 2020 г. Само допреди седмици отговорните за тол системата твърдяха, че пусковият срок - 16 август т.г., ще бъде спазен. После ресорната министърка Петя Аврамова призна, че ще трябва повечко време за тестване и че реалното събиране на такси за изминато разстояние се отмества за края на годината. Ето че вече има нов срок - следващата пролет.

Междувременно стана ясно, че регионалното министерство, пътната агенция и наскоро създаденото НТУ - Национално тол управление, са вдигнали ръце от управлението на електронната система за таксуване на тежките автомобили и панически търсят и се опитват да прехвърлят отговорността на частни посредници. Кандидати за партньори на държавните институции пък обвиниха МРРБ и АПИ, че покровителстват определени фирми и препятстват конкуренцията. В сряда компанията "Телетол" съобщи, че внася сигнали в Европейската комисия и в българската прокуратура за неадекватното поведение на властите, намирисващо на корупция и на незачитане на интересите на българските данъкоплатци. Пътната агенция обяви, че засега ще се въздържи от коментар.

Бизнесът поиска пазарни цени на тока и за бита

Бизнесът за пореден път се обяви за премахването на регулирания пазар на ток. Ден след дискусията в парламента, посветена на работата на независимата енергийна борса, работодателите отново разкритикуваха схемата за продажба на ток.

В същото време предприемачите подкрепиха идеята на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за обособяване на отделна борсова платформа, предназначена само за голямата индустрия. "Това е стъпка към решаване на проблема със скъпия ток за бизнеса, но не е достатъчна", коментира пред Нова тв зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Румен Радев.

В. Монитор

Кебапчета от Румъния докарали свинската чума в Плевенско

Пътувания до Румъния за покупка на кебапчета е една от версиите за заразяването с африканска чума по свинете (АЧС) на домашните прасета в Плевенско. Това каза пред бТВ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

Той акцентира на факта, че основните рискове за разпространяването на АЧС идват от хората. Другият начин освен с храненето на домашните животни с непроверена храна или ловци, които прибирайки се с дрехите и обувките си донасят вируса в къщи.

Прогнозата на ЕК за българската икономика без промяна

Прогнозите за икономическия растеж на България през 2019 г. и 2020 г. остават непроменени – 3,3% и 3,4% съответно. Инфлацията ще бъде 2,4% през тази и 1,7% през 2020 г. Това се казва в лятната икономическа прогноза на Европейската комисия.

През първото тримесечие на годината растежът в еврозоната бе по-голям от очакваното поради редица временни фактори, като например меката зима и увеличаването на продажбите на автомобили. Растежът бе благоприятстван също така от мерките на фискалната политика, благодарение на които разполагаемият доход на домакинствата в редица държави членки нарасна. Краткосрочните перспективи пред европейската икономика обаче са помрачени от външни фактори, включително напреженията в световната търговия и значителната политическа несигурност. Тези фактори продължиха се отразяват отрицателно на доверието в производствения сектор, който е изложен в най-голяма степен на международната търговия, като се очаква това да доведе до намаляване на перспективите за растеж през останалата част от годината.

"Телетол" сезира прокуратурата и ЕК за нарушения на АПИ и МРРБ

Вторият национален доставчик на електронни винетки - "Телетол" е сезирал прокуратурата за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки и сериозни нарушения на договора за изграждане на тол-системата, се посочва в съобщение на дружеството, изпратено до медиите.

В сигнала са били посочени и факти, доказващи незаконосъобразността на договора за опериране на единствения действащ национален доставчик - "Интелигентни трафик системи" ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още