IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 септември

07:45 | 11.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ниският данък за луксозни автомобили отпада
В. Сега

Данъкът на лекотоварните автомобили с маса до 3.5 тона рязко ще скочи от догодина. Финансовото министерство предлага сериозна промяна в определянето на налога им, който в момента е от 10 до 30 лв. за всеки започнат тон товароносимост. Вместо това се предвижда товарните автомобили, които притежават категория N1, да се облагат по същия начин както леките коли, т.е. данъкът да зависи от мощността и годината на производство. У нас е масова практика луксозни леки автомобили да се регистрират като товарни, за да могат да ползват данъчно облекчение. По данни на МВР към средата на април 2018 г. са били регистрирани 308 260 товарни автомобила с маса до 3.5 т от 3550 марки и модели. От тях над 2000 модела имат аналог, регистриран и облаган като лек автомобил. С новото си предложение финансовото министерство иска да пресече установената практика да се купуват "данъчни" автомобили.

Кодове върху цигарите ще спират контрабандата от май догодина
В. Сега

Борбата с контрабандните цигари влиза в нова фаза от май догодина. Тогава влиза в сила еврорегламентът за общата система за наблюдение и проследяване на тютюневите изделия в целия Евросъюз. Всяка кутия цигари ще трябва да бъде маркирана с уникален код, който ще дава информация кой я е произвел и какъв път е изминала по веригата от доставки до крайния клиент. Целта е чрез този контрол да се избегне незаконната търговия с цигари, заради която по груби оценки общите загуби в бюджетите на страните членки надхвърля 11 млрд. евро годишно. Системата за проследяване на тютюневите изделия в целия ЕС трябва да заработи от  20 май 2019 г. Още преди две години в закона за тютюна бяха разписани текстове за нов "защитен елемент" върху всяка цигарена кутия. За да заработи обаче тази мярка, са необходими още куп законови текстове и разпоредби. Една от тях е поредната промяна в Закона за тютюна, вкарана с измененията на данъчните закони за догодина, които са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите. 

Шефката на агенцията за трансплантации пак подаде оставка
В. Стандарт

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова е подала оставка, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие, посочват от ведомството. Тя ще остане на поста до назначаването на нов титуляр от ресорния министър Кирил Ананиев. Д-р Симеонова подава оставка за втори път. В края на юни тя поиска да се оттегли заради прекратения договор с Евротрансплант, който доведе до протести на нуждаещи се пациенти. Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб.

Всеки втори хазяин нелегален
В. Монитор

Всеки втори собственик, даващ жилището си под наем, го прави нелегално, научи „Монитор“. Според Константин Пандов от посредническата агенция „ЕППИ“, сега броят е им е над 50% от общия, но допреди години делът е бил много по-голям и е достигал 90%. „С въвеждането на плоския данък от 10 на сто, който е много по-малък от преди, постепенно броят им започна да намалява“, обясни брокерът. „Навремето данъкът за сумите, получени от наеми, се изчисляваше по скалата на доходите и понякога надвишаваше и 30%. Сега има по-голяма възможност собствениците да имат реални и легални доходи“, добави Пандов. Мая Иванова от агенция „Явлена“, потвърди, че над половината от наемодателите не декларират приходите си от наеми, въпреки че немалко от тях имат сключен договор със своите квартиранти.

ГДБОП спря фалшив сайт, използвал логото на БНТ за измама с лекарства
В. Труд

ГДБОП спря фалшив сайт, който използва логото на БНТ, за да продава препарат срещу ставни болки. Чудотворният крем е рекламиран чрез фалшиво интервю, което представя несъществуваща държавна програма ,“Здрава България“, която лекувала почти безплатно. В схемата е замесено дори и името на Министерството на здравеопазването, което според измамниците, е похарчило над милион щатски долара за разработване на формулата, информира БНТ. Бившата медицинска сестра Вася Русева отваря фалшивата статия във Фейсбук. „Моментално на месинджъра получих съобщение, че моят проблем може да бъде решен.“, обясни тя.  Институт бил платил близо 1 милион лева, за да има право да продава крема в България. Според д-р Янков екстрактът от прополис се произвеждал само в Пирин. Статията препращала директно към друг сайт, където мехлемът можел да се купи на промоция с 50% отстъпка за 69 лева. След кратък опит да намери телефон за контакт Вася разбрала, че това е измама. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още