IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 август

09:20 | 12.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В партидите за втора пенсия има средно по 2688 лв.

в. Сега

Средната сума, натрупана за втора пенсия в универсалните фондове, се е увеличила с малко над 401 лв. за една година и вече е 2687.84 лв. Това показват данните на Комисията за финансов надзор към края на юни. В деветте фонда има разкрити 3.620 млн. индивидуални партиди, но не се знае колко от тях са на хора, които не работят или са емигрирали, тоест по тях не се правят вноски. Във втория стълб се осигуряват с 5% от общата си пенсионна вноска хората, родени след 1959 г.

Хората на възраст между 55 г. и 59 г., които ще са първите поколения с масови пенсии от втория стълб след 2021-2022 г., имат натрупани средно по 3396 лв. При тях увеличението е по-малко - в края на миналогодишния юни по техните партиди е имало средно по 3104 лв. Въпреки че наближава времето, в което универсалните фондове ще трябва да изплащат втора пенсия, законът не разписва точно как ще се случва това и какви ще са видовете пенсии. Липсата на правила създава несигурност не само за хората, но и за фондовете, които трябва да трупат резерви, за да могат да гарантират пожизнените пенсии. И това правителство на Бойко Борисов, подобно на предишното, обещава, че ще запълни законовата празнота. Според закона работещите от трета категория могат да прехвърлят парите от индивидуалната си партида в НОИ, като се откажат от тях и от втората си пенсия, до пет години преди да навършат общата пенсионна възраст. Тоест за хората, които им предстои да са първите с масови частни пенсии, срокът изтича.

Квотата за българи от чужбина в нашите вузове остана наполовина празна

в. Сега

Усилията на правителството да привлича повече чуждестранни студенти от български произход, включително увеличените преди дни стипендии от 150 на 200 лв., удрят на камък. От одобрен план-прием за академичната 2017/18 г. за 1000 чуждестранни студенти от български произход, приетите на първо класиране са едва 351 души, съобщиха от просветното министерство.

Бройката на българите, живеещи зад граница и имащи право да учат в български държавни вузове, бе увеличена м.г. от 400 на 1000 човека. Както тогава, така и за наближаващата академична година обаче квотата ще остане незапълнена. Ако м.г. 1/3 от нея остана празна, сега половината от гласувания план-прием няма да бъде реализиран.

Да се обучават в родни висши учебни заведения са кандидатствали едва 455 човека от традиционните български общности. От тях на първо класиране са приети 351 души за обучение в степен "бакалавър" и "магистър", показват данните на МОН. 222 са класираните от Украйна, 100 са от Сърбия, 27 са от Косово, 1 от Казахстан и 1 от други страни.

"Булгаргаз" прогнозира 6% поевтиняване на газа от октомври

в. Капитал Daily

Държавният газов търговец съобщи, че прогнозната цена на природния газ за последните три месеца на 2017 година ще бъде 347,99 лева за хиляда кубични метра (без пренос, акциз и ДДС). Това е намаление с 22.22 лв./хм3 (6%) в сравнение с прилаганата през трето тримесечие на годината цена. Намалението се дължи на по-ниския курс на лева спрямо щатския долар, съобщават от компанията.

Окончателното предложение на "Булгаргаз" за утвърждаване на цената на газа ще бъде внесено в енергийния регулатор на 8 септември. Ако то бъде прието, това може да доведе и до намаляване цената на парното през новия отоплителен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още