IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 януари

08:57 | 12.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Румъния ще амнистира корумпирани, за да разтовари затворите
в. Сега

Румъния обмисля да амнистира политици, които излежават присъди за корупция, за да реши проблема с препълнените затвори, съобщи в интервю за Би Би Си външният министър Теодор Мелешкану. Той припомни, че има наказателна процедура на ЕС срещу Румъния заради условията в центровете за задържане и излежаване на наказанието. Като един от начините той посочи въвеждането на електронни гривни, които затворниците да носят, докато са на по-лек режим. Проектът на Социалдемократическата партия, който трябва да е готов до 15 януари, ще се отнася за злоупотреба със служебно положение и други корупционни практики, за които се предвиждат до 10 години затвор. Лидерът на партията Ливиу Драгня, който също има присъда за корупция и заради това не можа да стане премиер, заяви, че законът е нужен заради "злоупотреби и несправедливости", извършени в миналото.

Президентът опрости едва 55 000 лв. дългове към държавата
в. Сега

Дългове към държавата за 55 227 лв. е опростил президентът Румен Радев за първите 7 месеца на 2018 г. Това сочи отчетът на комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания към администрацията на държавния глава. Половината от тази сума е за лихви. Опростените дългове са под 1% от тези, за които е поискана амнистия. Отказано е опрощаването на задължения за 7 525 887 лв., като и в този случай близо половината от тази сума са лихви по дълговете.

 

Опростените дългове са за неправомерно получени добавка към пенсията от починал съпруг, пенсии, суми за помощни средства и съоръжения за медицински изделия, невнесени здравни вноски, имотни данъци и данъци за моторни превозни средства. Най-много са случаите на опростени неправилно получени майчински - 8. Има и случаи на неправилно получени целеви помощи за отопление и месечни социални помощи.

Мъск показа новата си ракета
в. Монитор

Шефът на „Скучната компания“ Илън Мъск пусна снима на най-новата си ракета. Планът на технологичния гений е да покори Марс като по този начин демонстрира работата си в посока на прототипа космически кораб, с който 100 души ще се приземят на червената планета, предават от Business Insider.

Само преди месец Мъск публикува дигитална възстановка на ракетата, с която обеща, че тя ще изглежда сякаш е направена от „течно сребро“.Машината с име „Test hopper“ ще излети към широкото пространство на скоци – което е и причина за странното име - до 16 400 фута в небето, сочат данните на Комисията за федерални комуникации.

Тръмп: Още няма да обявя извънредно положение, това би било лесен изход
в. 24 часа

Президентът Доналд Тръмп заяви, че няма да бърза да обяви извънредно положение, за да сложи край на частичното спиране на работата на федералното правителство, което е на път да стане най-продължителното в историята на САЩ, предадоха световните агенции.

Това би било лесен изход, заяви Тръмп на среща с местни и щатски лидери в Белия дом вчера за граничната сигурност, но добави, че би предпочел вместо това Конгресът да предприеме действия и да реши въпроса, предава БТА.

Искаме Конгресът да си свърши работата, демократите трябва да се върнат и да гласуват, каза Тръмп.
Конгресът излезе в почивка за уикенда, след като преговорите за излизане от кризата се провалиха. Парализата на федералните агенции днес ще влезе в 22-рия си ден, поставяйки рекорд, отбелязва ДПА. Предишният най-дълъг период на блокиране на работата на правителството в американската история е 21 дни през 1995-96 г.

Евростат: Българите харчат повече пари за култура
в. 24 часа

Българите са похарчили значително повече средства за културен отдих, свободно време и развлечения през 2017 г., отчита анализ на Евростат за разходите на домакинствата в ЕС за отдих и култура през въпросния период. Според анализа българите са харчили около 8 на сто от общите си разходи за културни развлечения през 2017 г. при регистрирани 7,5 на сто през 2007 г., предава БТА.

Средният разход на домакинствата в ЕС за култура през 2017 г. е бил 8,5 на сто от общите им разходи, отчита европейската статистика.

Според данни на НСИ средният разход на домакинство през 2017 г. за отдих, култура и развлечения е бил 528 лева, при отчетени 282 лева през 2007 г.Увеличени са и разходите за култура на едно лице, регистрира данните родната статистика - 230 лева през 2017 г. при 114 лева през 2007 г. Пак според НСИ през 2017 г. близо 3,8 милиона българи са посетили различни културни събития като театри, концерти, опера, балет, кино и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още