IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 ноември

08:04 | 12.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бунтът на шофьорите блокира България
В. Сега

Масовите протести срещу високите цени на горивата, планираното поскъпване на „Гражданска отговорност” и раздутата държавна администрация ескалираха и буквално блокираха България вчера. Затворени бяха магистрали и основни пътища, движението в градовете бе затруднено. През целия ден до вечерта, въпреки мащаба на протестите, не последва никаква реакция от управляващите. Протестът в столицата бе пешеходен. Няколко хиляди души тръгнаха от площад "Александър I", след това шествието премина по бул. "Дондуков", при паметника на Васил Левски протестиращите отдадоха почит към Апостола с едноминутно мълчание, след което продължиха до Орлов мост. "Започваме от "Гражданската", следват горивата и стигаме до данъка, който е направо кръвнина за старите автомобили", заявиха протестиращи пред БНР. "Тези цени, които са обявени за граждански застраховки, за данъци, за винетки, за горива и при заплатите, които се получават в България - това просто е едно безумие, което ние трябва да спрем като нация", допълниха протестиращите.

София трябва да инвестира 3 млрд. лв. в транспорт и инфраструктура
В. Сега

Столичната община трябва да инвестира над 3 млрд. лв. в транспортната инфраструктура, за да подобри движението в София. Това предвижда проект на план за устойчива градска мобилност на столицата с хоризонт до 2035 г. на обединението "Инфрамобилплан", който беше представен на вниманието на общинските съветници от транспортната комисия към Столичния общински съвет. Планът съдържа насоки за развитието на транспорта в София, като фокусът е поставен върху ограничаването на движението на автомобилите в центъра, развиване на пешеходното и велосипедното движение, подобряване на обществения транспорт и създаване на градска железница. Сред примерите за създаването на стимули за пешеходното придвижване и за използването на градския транспорт са насочване на автомобилното движение по четирите транспортни ринга в града, изграждане на буферни паркинги при станциите на третия лъч на метрото при булевардите "Монтевидео" и "Ботевградско шосе", увеличение на цените на зоните за паркиране при достигане на запълняемост над 85%, въвеждане на жълта зона в останалата част от града, ограничаване на тежкотоварното движение само в най-външния ринг, ограничение на доставките на стоки в търговските обекти в центъра само с екотранспорт.

Свършиха противогрипните ваксини
В. Монитор

Противогрипните ваксини свършиха. Оказва се, че имунизациите липсват от пазара от две седмици. Това обясни за „Монитор“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В аптечната мрежа са били разпространени 130 000 дози както обикновено, но те са се оказали недостатъчни.
„Търговците ги внасят на база на консумацията от предишни години. Единият дистрибутор този сезон намали броя на ваксините с 20 000, а другият пък съответно ги увеличи с 10 000 и така отново се разпространиха около 130 000, както обикновено. Въпреки че у нас традиционно се имунизират около 2% от населението, явно тази година има по-голям интерес“, коментира д-р Кунчев. Той уточни, че здравното министерство се е договорило с един от производителите да бъдат вкарани допълнително 7000 дози от други пазари, които обаче според него ще свършат от аптечната мрежа за отрицателно време. Все още в страната няма случаи на грип, стана ясно от главния държавен здравен инспектор.

Пътуваме до Тайланд без да плащаме за виза
В. Монитор

България е сред страните, които ще бъдат освободени от виза за пътуване до Тайланд, пишат от местното издание The Straits Times във връзка с новото решение на Имиграционното бюро. За последните години Тайланд отчита спад в притока на туристи и започна постепенно да намалява таксата, която се заплаща при кацане на летището. През 2016 г. тя бе повишена от 30 на 60 долара. Само година по-късно размерът на таксата бе върнат в първоначалния си вид именно заради намалелия приток на туристи, особено на посетители от Китай и Индия. Само година по-късно размерът на таксата бе върнат в първоначалния си вид именно заради намалелия приток на туристи, особено на посетители от Китай и Индия.

Директорите ще следят какво ядат учениците
В. 24 часа

Борисов се разпорежда това да влезе в наредба, за да могат да връщат некачествени продукти Директорите да имат право да следят за качеството на плодовете и зеленчуците и на млечните продукти, които се доставят в училищата. Ако то не е добро, да имат право да ги връщат. Това се е разпоредил премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството в сряда, става ясно от стенограмата. Кабинетът прие наредбата за плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в училищата. Дебатът по нея е започнат от вицепремиера Томислав Дончев, който настоява директорите на училищата да имат отношение към качеството на продуктите, тъй като са на място. Министърът на земеделието Румен Порожанов пояснява, че сирената, кашкавалите и млеката са по БДС с изключение на прясното мляко и че качеството се приема на входа. “Тук в конкретния случай даваме възможност на училищата, където няма хора, които да разпределят доставката, да бъдат дистрибутирани вътре в училището. И хората, които приемат протокола, приемат и качеството.

Рекорден ръст в заемите за граждани
В. Труд

Банковото кредитиране за граждани постигна рекорден ръст. В рамките на година заемите за домакинствата са нараснали с над 284,4 хил. броя и в края на септември достигат 2,915 млн. броя, сочат данните на БНБ. Това е ръст от 10,8%. Общата сума на отпуснатото от банките финансиране за домакинствата се увеличава с 9,7%, или с 1,895 млрд. лв. и в края на септември е над 21,419 млрд. лв. Това е много бързо нарастване на банковите кредити на фона на резултатите за 2017 г., която приключи дори с минимален спад в броя на кредитите за домакинствата, а общата сума на отпуснатото на хората банково финансиране нарасна с 6%. Според редица експерти този голям ръст се дължи на трансформиране на бързи кредити в банкови заеми. Като причината за това са по-ниските лихви на банките, както и агресивната им политика да привличат клиенти. Това донякъде се потвърждава от два факта. Първо, има значителен ръст на най-малките банкови заеми в размер до 1000 лв. И второ, според последните данни на БНБ за бързите заеми, през второто тримесечие на годината те се свиват с 418,4 млн. лв., или с 14,7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още