IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 май

09:00 | 13.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Куриерските пратки поскъпват с 20%
В. Сега

Обикновените пощенски услуги, предлагани от частните куриерски фирми, поскъпват с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС. Освободени от данъка остават единствено услугите на "Български пощи", което според засегнатите компании означава само едно - държавата се опитва да върне монопола на държавната компания. Промяната е уредена с поправки в закона за пощенските услуги, които в момента се гледат в парламента. В същото време Националната агенция за приходите (НАП) изненадващо реши да търси от частните куриери ДДС за тези услуги и със задна дата. Така компаниите неочаквано се оказаха данъчни нарушители, дължащи милиони левове ДДС на хазната. Повече от 10 години в конкуренция с "Български пощи" частните куриери предлагат универсална пощенска услуга, която по Закона за ДДС е освободена от облагане за доставка. Става дума за писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и на колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма. Сега обаче Националната агенция на приходите (НАП) твърди, че освободени от ДДС са единствено услугите на "Български пощи", но не и тези, предлагани от частните оператори.

Кабинетът прави мегаагенция за държавните предприятия
В. Сега

Правителството ще прави ново ведомство - Агенция за публичните предприятия и инвестициите (АППИ). Това предвижда проект на закон за публичните предприятия. Новата структура ще обедини две съществуващи агенции - за приватизацията и за инвестициите. АППИ ще координира държавната политика по отношение на публичните фирми и ще наблюдава и докладва за нейното изпълнение на министрите, гласи проектът. Кабинетът пристъпва към тази реформа под външен натиск, а не защото най-после е осъзнал, че при липсата на раздържавяване няма смисъл данъкоплатците да издържат цяла агенция за приватизация. Всъщност проектозаконът се появява, защото подоброто управление на държавните предприятия е едно от условията, поставени миналия август за допускане на България в "чакалнята" на еврозоната. Това е посочено и в мотивите на МС. Дали от бързане да придвижи закона, за да покаже напредък пред европейските партньори, или по друга причина, правителството е пропуснало да приложи оценка на въздействието от предлаганите промени. Според проекта АППИ ще се занимава с приватизация, с управление на държавните дружества, с издаване на сертификати за инвеститори, а също и с концесиите и индустриалните зони.

Три пъти по-евтин превод онлайн вместо в банката
В. Монитор

До три пъти по-евтино може да ви струва превода на пари при електронно банкиране вместо във филиал на институцията, показа проверка на „Монитор“. Но България е единствената държава от Европейския съюз, в която делът на хората, които използват онлайн банкиране, не се увеличава, въпреки инвестициите на банкерите в новите технологии.
Изводът, че онлайн банкирането става по-евтино, докато физическото обслужване на клиенти в офисите на банки поскъпва може да се направи и от данните, публикувани на сайта на БНБ. Институцията публикува информация за средния размер на таксите, събирани от финансовите институции. Анализът на данните показва, че чрез нивата на таксите банките опитват да стимулират клиентите си все повече да избират да управляват парите си онлайн, което излиза средно наполовина по-евтино от обслужването в офис. Но процентът на използващи онлайн банкиране не се увеличава и е около 5% от населението по данни на Евростат. 

Данъчните сеприцелиха в автосервизи и адвокати
В. Труд

Слагат под лупа медицинските услуги Данъчни проверки на предлаганите медицински, юридически и автосервизни услуги в страната ще стартират през настоящата година, научи “Труд” от свои източници. През миналата година експертите на Националната агенция за приходи са направили анализ на рисковете за укриване на налози от тези три бранша и е решено контролът върху тях да бъде затегнат. За проверкище бъдат набелязани както отделни фирми, така и граждани, които работят като хора със свободна професия и предоставят медицински, юридически и автосервизни услуги. Ако бъде установено, че официално обявените оборот и доходи не отговарят на клиентите им, ще стартират ревизии за дейността им 5 години назад. Наред с проверките обаче предстоят и срещи с представители на трите бранша, както и провеждането на информационни кампании, като крайната цел не е да бъдат събрани дължимите данъци за 5 години назад, а хората в тези сфери на икономиката да започнат доброволно да плащат данъците си.

Един наемател ще стопанисва 50% от плажната ивица на Камчия
В. 24 часа

Министeрството на туризма е подписало договор с фирма, която ще стопанисва повече от 50% от огромната плажна ивица на курорта Камчия край Варна. В продължение на години плажът е див, изоставен и пустеещ и се наложи цената за наeма му да бъде намалена няколко пъти. Новият концесионер е фирма "Фонд Мира" ЕООД, която пък бе единствен участник в търга и спечели три от петте участъка, които се отдаваха, срещу сумата от 36 400 лв. Стана ясно, че това лято чадър и шезлонг на отдадената под наем ивица ще струват по 15 лв. Цената е рекордна за Варненско. В този район обикновено цената започва от 5 и стига максимум до 12 лв. Според експерти това се дължи на факта, че плажът на Камчия се пълни ефективно само в почивните дни, а и обезопасяването му е по-трудно заради водовъртежите край устието на р. Камчия. Дружеството ще осигурява водна и медицинска охрана, както и почистване на плажа с брегова ивица от близо 1,2 км и активна площ от близо 89 000 кв. м.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още