IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 август

07:33 | 14.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парното ще поскъпне отново от есента

в. Сега

На прага на новия отоплителен сезон парното е на път да поскъпне от 1 октомври. Това ще се наложи заради новите цени на газа. Общественият доставчик "Булгаргаз" прогнозира увеличение на синьото гориво от 15% от 1 октомври, с което цените преди данъци ще се повишат до 458.44 лв./1000 куб. м, или 43.54 лв. за мегаватчас. 

Компанията ще внесе в енергийния регулатор - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - окончателното си ценово предложение на 10 септември, съобщиха от държавния монополист. Доставчикът обяснява увеличението на газа с очакваните по-високи доставни цени при вноса на природен газ. Друг фактор за поскъпването бил по-високият курс на щатския долар спрямо лева, както и акумулираният ефект от утвърдената продажна цена от юли, която според "Булгаргаз" е по-ниска от разходите за доставка.

ВСС е плащал огромни суми за нощувки на членовете си

в. Сега

Висшият съдебен съвет (ВСС) дълго време е нарушавал собственото си решение, че членовете му, които нямат имот в София, могат да харчат до 1000 лв. месечно за хотел или наем. Това показват данните, предоставени на "Сега" от самия съвет по Закона за достъп до обществена информация. Тези правила бяха отменени в началото на юли. Оттогава кадровиците си плащат сами и са се изнесли от хотелите.

От справката излиза, че най-скъпо за един месец е спала Калина Чапкънова, която беше окръжен прокурор на Бургас. За да се вместват в лимита, членовете на съвета би трябвало да спят за максимум 33 лв. на вечер. В периода 9 октомври - 16 ноември 2017 г. Чапкънова е в хотел "Централ", като цената на една нощувка там е 160 лв. Излиза, че за един месец съветът е платил за нея 4800 лв. Тя има и 7 нощувки по 90 лв. в "Мениджмънт Ко" ООД, което прави 630 лв. След това 7 месеца - до 17 юли 2018 г. Чапкънова е била подслонена в парк хотел "Москва", където нощувката й е струвала 44 лв. Седеммесечният й престой струва на бюджета 9240 лв., или 1320 лв. месечно - пак повече от гласуваното от съвета.

Миньори чакат енергийна стратегия, отчитат запаси от въглища за 60 години

в. Монитор

Да бъде разработена и приета актуална национална  енергийна стратегия, която да отчита новите реалности в света, настояват от държавното „Мини Марица изток“ ЕАД, където напомнят, че разполагат с резерв от 1,8 мрд т въглища, които при сегашните темпове на добив ще стиг нат за следващите 60 години.

Да бъде разработена и приета актуална национална  енергийна стратегия, която да отчита новите реалности в света, настояват от държавното „Мини Марица изток“ ЕАД, където напомнят, че разполагат с резерв от 1,8 мрд т въглища, които при сегашните темпове на добив ще стиг нат за следващите 60 години.

Омбудсманът предлага независима проверка на автомобилната администрация

в. Стандарт

Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на премиера Бойко Борисов да назначи независима проверка на работата на служителите в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (ИААА). Това стана ясно след заседанието на временната парламентарна комисия за разглеждане на сигнали за корупция при шофьорските курсове. Временната комисия се сформира, след като Николай Колев Босия обяви гладна стачка и поиска оставката на транспортния министър Ивайло Московски и на заместника му Ангел Попов.

Мая Манолова смята, че проверката трябва да бъде извършена от представители на различни ведомства.

Робот ще замени инструкторите на шофьорски изпит, за да не продават книжки

в. 24 часа

GPS ще насочва курсиста откъде да мине. Маршрутът, по който ще се минава при практическия изпит за шофьорска книжка, ще се определя от компютър. Това е една от мерките, които подготвя “Автомобилна администрация”, за да се справи със злоупотребите при издаването на документа. Маршрутът ще се генерира на случаен принцип от робот непосредствено преди изпита, за да не се знае от курсиста и изпитващия предварително. Така ще се пресече възможността даден кандидат- шофьор да бъде прекарван по лесно за минаване трасе, а друг - по по-трудно, за да бъде скъсан умишлено и да се явява отново срещу допълнителна такса. В учебните коли ще има и GPS, който да насочва курсиста накъде да се движи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още