IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 декември

08:25 | 14.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

3,5 милиарда лева спечелил за 10 години сивият сектор при цигарите

Парите от незаконна търговия сега се свили до 140 млн. лв. годишно

Между 2,5 и 3,5 млрд. лв. са приходите от незаконна търговия на цигари в България през периода 2007-2016 г. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикуван в четвъртък.

В момента нивата на незаконната търговия на цигари в България са относително ниски – в рамките на 5-6% от пазара. Приходите от контрабанда за изминалата година се оценяват от ИПИ на 100-140 млн. лв.

Последните данни за нивата на контрабанда на цигари показват леко увеличение за България. През третото тримесечие контрабандата на цигари е 5,3%. Делът се увеличава с малко в сравнение с предишното тримесечие, когато бе 4,7 на сто.

Клиентите на “Енерго-Про” ще получават с SMS сметката за ток

От началото на месец декември клиентите на свободния пазар на “Енерго-Про Енергийни услуги” ще могат да се възползват от нова услуга - SMS известие. С нея клиентът ще получава от кратък номер 176161 текстови съобщения на посочен от него мобилен телефон при издаване на фактура за електрическа енергия, както и при настъпване на краен срок за плащане.

SMS известяване могат да заявят всички битови и небитови клиенти на “Енерго-Про”, независимо от това какъв продукт на компанията ползват. Услугата се активира за клиентски номер и е за период от 12 месеца.

Еврото поевтиня

Еврото поевтиня в късния следобед, след като ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че стимулирането на еврозоната чрез „количествено улесняване“ може да бъде възобновено по всяко време при необходимост, съобщи АФП.

Драги направи коментара днес, малко след като ЕЦБ обяви края на 3-годишната си програма на изкупуване на държавни и корпоративни облигации, предаде БНР.

От 2015 година досега банката вложи в икономиката на еврозоната по този начин 2 трилиона и 600 милиарда евро.

Икономическият растеж обаче отново се забави през последните месеци, а инфлацията остана под желаните 2 процента.

Към този час еврото се разменя за долар и 13 цента.

В. Монитор

Шефът на бюро „Зелена карта“ подаде оставка

П редседателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Орлин Пенев подаде оставка. Напускането му идва, след като в понеделник от Европейското бюро по надзора върху зелените карти уведомиха страната ни, че е поставена под мониторинг.

От Асоциацията на застрахователите увериха, че въпреки мярката, спокойно можем да пътуваме в чужбина с личните си превозни средства, тъй като няма проблем с покритието на полиците.

Заради зачестилите случаи у нас на застраховане на автомобили под себестойността, още преди няколко месеца Европейското бюро по надзора върху зелените карта започна наблюдение върху застрахователния пазар, а от понеделник вече сме първата страна в ЕС, която попада под официален мониторинг. Причината е, че при пътни инциденти в чужбина, полиците, издадени от някои български фирми не покриват щетите.

В. Сега

"Булгаргаз" поиска запор на сметките на три топлофикации

 “Булгаргаз“ е поискал запориране на сметките на топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас, които й дължат общо 53 милиона лева. За дружествата във Враца и Плевен това вече трябва да е факт. Това съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на държавния монополист Николай Павлов. Той обаче успокои, че подаването на газ към топлофикациите няма да спре и потребителите няма да останат без парно в средата на зимата:

“Булгаргаз“ доставя природен газ и на газоразпределителни дружества - големи индустриални консуматори, и затова погасяването на всяко едно задължение в срок е гаранция за доставките за всеки един клиент. Плащането от всички клиенти ще гарантира една спокойна зима“, каза Николай Павлов.

Според него се очаква стабилизиране на цените на газа. “Нашата цена се определя по формула. Ако гледаме напред във времето, при сегашните цени на алтернативните на природния газ горива, ще се стабилизира цената. Към настоящия момент е рано да се каже, но при запазване на цените едва ли би имало увеличение“.

70% от общините още нямат устройствени планове

С две години се отлага крайният срок, даден на общините за изготвяне на общи устройствени планове (ОУП). Това предвижда промяна в Закона за устройство на територията, предложена от депутати от ГЕРБ и одобрена от парламента на първо четене вчера.

Всичките 265 общини трябваше да имат приети ОУП до 31 декември тази година, а ето, че сега крайната дата се премества и ще е 31 януари 2021 г. Това е трето поред удължаване на срока. Около 70% от общините още са без общи планове, което отваря вратички за застрояване в разрез с правилата и обществения интерес. Което означава, че ще продължат строителните безобразия по морето и в планините в неурбанизирани територии и ще продължат скандалите с частични изменения на подробни устройствени планове в големи градове, които нямат приети ОУП.

Българинът изгаря 17% от дневния си доход с кутия цигари

Пушачите в България дават 17% от дневния си доход за кутия цигари, изчислиха експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Според проучване на института през последните години ценовата достъпност на тази акцизна стока е пораснала, но все пак българите дават за тютюневи изделия  далеч повече пари от средния европеец, който отделя само 10.8% от дневния си доход за вредния навик. В същото време цените на цигарите у нас са горе-долу наполовина от средните за ЕС.

ИПИ изследва темата, защото, когато легалните цигари са прекалено скъпи спрямо доходите, хората започват да търсят по-евтини алтернативи - включително и контрабандни изделия. "Макар цените на цигарите да се удвоиха през последните 10 години (заради ръста на акцизите), достъпността на цигарите, отчитайки и нарастването на доходите, се сви далеч по-малко - с 29%. В същия период потреблението на легални цигари спадна с 27.6%", посочват от ИПИ. По техни данни през 2007 - 2016 г. продажбите на нелегални цигари са носили приходи между 2.5 и 3.5 млрд. лева. "Към момента нивата на незаконната търговия на цигари са относително ниски - в рамките на 5-6% от пазара, но криминалните приходи от тази дейност не са за пренебрегване, като се оценяват на 100 -140 млн. лв. за 2017 г.", изтъкват икономистите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още