IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 май

08:10 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В. 24 часа

"Фолксваген" отлага решението къде да прави завод за октомври

Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл Vоlkѕwаgеn няма да вземе скоро окончателно решение за местоположението на своя нов завод в Източна Европа, за който кандидат е и България, пише Блумбърг тв.

„Беше решено да се пристъпи към конкретни преговори за планирания нов заводи за множество марки в Европа с останалите потенциални кандидати“, става ясно от oфициaлнoто пресcъoбщeниe cлeд cpeщaтa нa нaдзopния и yпpaвитeлния cъвeт нa гepмaнския концepн. Така очевидно решение няма да бъде взето през май, а вероятно такова ще има при следващото заседание на Борда, планирано за октомври.

Пъpвoнaчaлнo ce oчaквaшe oкoнчaтeлнoтo peшeниe за местонахождението дa бъдe взeтo дo кpaя нa мapт, а след това стана ясно, че то се отлага.

Проверяват автобусите в цялата страна за колани

Масови проверки за слагане на коланите от пътниците в автобусите започна Пътна полиция. Операцията, която е част от календара на TISPOL - Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, е в сила до 19 май. При нея ще се проверяват и шофьорите на тирове.

В момента слагането на колан в автобуса е задължително, ако превозното средство е оборудвано с такива. Всеки непоставил предпазните средства пътник се глобява с 50 лв. Толкова е санкцията и за шофьора. Той е длъжен да инструктира пътниците да сложат коланите си и да не тръгва, преди да се убеди, че всички са го направили.

66-има са били глобени за непоставяне на колан в автобуса при предишна такава акция на КАТ през октомври м. г. Тогава са били проверени 2045 автобуса. Имало е 454 нарушения. Това нарушение е било на второ място след шофирането с превишена скорост. С такива прегрешения са били засечени 79 водачи.

Пощенска банка е най-активна в търговското финансиране в България за 2018 г.

Пощенска банка получи за пети път високо отличие от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) – наградата за „Най-активна банка в България в търговското финансиране за 2018 г.” (Most Active Issuing Bank in Trade Finance for 2018). Призът беше връчен на официална церемония, която се проведе в Сараево, Босна и Херцеговина.

Пощенска банка постигна общ обем на реализираните по програмата сделки, който възлиза на над 17 млн. евро за изминалата година. Институцията, с помощта на програмата за търговско финансиране на ЕБВР, активно подкрепя външнотърговската дейност на български фирми, като им предоставя пълен пакет от продукти, които намаляват до минимум рисковете за тях и им осигуряват възможности за развитие на външни пазари. Пощенска банка традиционно отчита отлични резултати в предлаганите факторинг услуги и за поредна година е водеща на пазара на факторинг услуги в България – с над 45% пазарен дял от цялостния обем на факторинг бизнеса и 60% дял от експортния факторинг. На годишна база за 2018 г. финансовата институция бележи ръст на факторинг услугите от около 37%. Пощенска банка предлага услугите си в областта на факторинга в над 90 държави от Европа, Югоизточна Азия, Северна и Южна Америка.

В. Сега

Разговорите в ЕС поевтиняват до 37 стотинки на минута

От 15 май ще влязат в сила пределни цени на презграничните телефонни разговори и на есемесите, отнасящи се за целия ЕС. Абонатите, които звънят на номер в друга страна от ЕС,  ще плащат не повече от 19 цента на минута, или 37 стотинки с ДДС. Цената на кратките съобщения ще е максимум 6 цента, или 12 стотинки. Налагането на тези ценови тавани е продължение на голямата реформа в далекосъобщенията, започната преди години от Европейската комисия и довела до отпадането на таксите за роуминг в пределите на ЕС. Лимитите ще важат и за Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

В момента телекомите таксуват обажданията в чужбина много скъпо. Обикновено цената на изходящ разговор към друга страна от стационарен или мобилен телефон е средно три пъти по-висока от стандартната за национални обаждания, а цената за изпращане на есемеси е над два пъти по-висока. Има драстични случаи, когато повикване към друга държава от ЕС е до десет пъти по-скъпо от обикновено национално обаждане.

БДЖ отново започва годината със загуби

Железниците не успяват да излязат от омагьосания кръг на загубите. И БДЖ "Пътнически превози", и БДЖ "Товарни превози" регистрират отрицателен финансов резултат за първите три месеца на тази година. Това показват финансовите отчети на двете дружества, които са под шапката на транспортното министерство.

Показателите им не са изненада - още в края на миналата година новото ръководство на БДЖ обяви, че ситуацията е драматична - повече от половината от вагоните не са в движение, а закъсненията, натрупани в рамките на година, са общо 430 000 минути, или почти 230 денонощия. Все пак добрата вест е, че "Холдинг БДЖ" отчита печалба в размер на 2.1 млн. лв. за тримесечието, показват още отчетите.

Новото ръководство на БДЖ бе назначено в края на 2018 г. след конфликт между транспортния министър Росен Желязков и бившите шефове на железниците. Сега данните показват, че "Пътнически превози" влошават загубата си и от 250 хил. лева за първото тримесечие на 2018 г. дружеството вече е на загуба от 8.8 млн. лева за същия период на 2019 г.

Картофите поскъпнаха със 100% за година

Огромен скок в цените на картофите на дребно само в рамките на година отчита Системата за агропазарна информация (САПИ), поддържана от земеделското министерство. Така ако в последната седмица на април миналата година най-евтините са били 0.59 лв., тази година те вече са 1.20 лв., показа справка на в. "Сега".

Драстична разлика има и при определените от САПИ като "най-скъпи" картофи. Според системата сега те се продават за около 2 лв., докато година по-рано са стрували около 1.30 лв. за килограм. Поскъпване, но с минимални темпове има и от началото на годината.

В. Монитор

В студената пролет горим с около 10% повече ток

С десетина процента сме консумирали повече ток във вечерните часове през миналата седмица заради по-студеното пролетно време. Това сочат данни за товара на енергийната ни система от сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Най-голям товар е имала системата във вторник вечерта, когато в 21.00 часа е достигнала 4836 мегавата, което е с 10 на сто повече, отколкото в същия час в петък, когато вече не беше толкова студено.

Най-голяма разлика в товара между тези два дни през отминалата седмица и съответно консумацията от 13% е отчетена в 19.00. Във вторник товарът достигна 4643 мегавата, а в петък - 4111 Мвт. За 20.00 часа разликата също е подобна - 12%. В лятното часово време евтиният нощен ток тръгва от 23.00 ч. и тогава хората най-често пускат печки, климатици и други духалки, за да затоплят къщите срещу по-малко стотинки на киловатчас. Във вторник товарът на енергийната система от този час до полунощ е бил в рамките от 4429 до 4129 мегавата.

Пчелари искат искат нормални горски пътища в Странджа

Пчелари от Странджа искат нормални горски пътища, разбити от преминаването на тежките машини, изсичащи горите в района.

По думите на Манол Тодоров, председател на сдружение, коловозите на места не позволяват преминаването на нормални автомобили и така правят невъзможно превозването на кошери навътре в планината. Според него така се намаляват шансовете за увеличаване на производството на странджанския манов мед. Странджанският манов мед е първият български хранителен продукт, получил от Брюксел „Защитено наименование за произход“. Това стана в началото на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още