IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 септември

07:34 | 14.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Служители в оръжейния завод "Емко" отново ще протестират
В. Капитал Daily

Работниците във военния завод "Емко" в Трявна и село Белица планират да излязат на пореден протест на 14 септември. Причината според тях са целенасочените действия на държавни органи да унищожат предприятието. В края на юли лицензът за внос и износ на компанията беше замразен заради констатирани нередности от служба КОС към МВР. Според тях те вече са отстранени и това е установено от органите още на 29 август, но въпреки това и уверенията на икономическия министър Емил Караниколов лицензът не е възстановен.

По данни на МВР мигрантите намаляха рекордно
В. Сега

Само около 2200 бежанци са се намирали на територията на България към началото на септември. Това стана ясно от справките на МВР, които то регулярно обявява, съобщи БГНЕС. Данните показват, че натиск има предимно на сръбската граница, която нелегално пребиваващите се опитват да преминат на път към Западна Европа. 

Едва 1315 души са настанени в центровете на агенцията за бежанците в началото на септември. Това е едва 25 на сто от капацитета им. Само преди няколко месеца тези места бяха пренаселени до 150%. Сега 33 на сто от настанените са сирийци, 28 на сто са от Афганистан. 

КЕВР предупреди ЕРП-тата да не пречат на свободния пазар
В. Сега

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предупреди вчера трите големи ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго -Про", че нямат право да изискват от клиентите си да променят предназначението на обектите, ако те поискат да променят статута си от битови на небитови потребители или обратното. "Водещ критерий за разделението между битов и небитов клиент са нуждите, за които се ползва електрическата енергия в обекта, а не неговото предназначение", изтъкват в писмо до медиите от комисията на Иван Иванов.

Борисов иска обяснения за забраната на български език в Украйна
В. Стандарт

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието и науката да проведат разговори с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език. Това става ясно от стенограма от днешното заседанието на правителството.

Да бъде извикан и украинският посланик във Външно, заповядва премиерът.

КЗП установи още неравноправни клаузи при застрахователите на коли
В. Монитор

Комисията за защита на потребителите (КЗП) изпрати препоръки на автомобилни застрахователи за отстраняване на още неравноправни клаузи, с които се правят опити за неоснователно изискване на документи или за съкращаване на нормативно установени срокове за информиране на търговеца при настъпване на застрахователно събитие. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов пред БНР. Неотдавна стана ясно, че КЗП е приела за неравноправна клауза уговорката на застрахователя за отпадане на обезщетението при кражба на автомобила, ако талонът за него е бил оставен вътре. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още