Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 16 април

Преглед на печата за 16 април

Снимка: Pixabay

Делото на EVN срещу България върви към разрешаване

в. 24 часа

България спаси 500 млн. евро от арбитражното дело, което EVN води срещу страната ни в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон. Това става ясно от съобщение на австрийската фирма, публикувано на 10 април в сайта ѝ www.evn.at, което до вчера не бе разпространено за България.
Делото в международния арбитражен съд се води от 2013 г. Австрийската компания имаше претенции към България заради загуби, които претърпяла от изкупуването на енергия от зелени централи в периода 1 юли 2012 - 1 март 2013 година. Този ток се изкупуваше по преференциални цени, но заради тогавашно решение на КЕВР разликата не бе възстановена на компанията в пълен размер.

Радев за напрежението в Габрово: Цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност

в. 24 часа

Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново, попитан за напрежението в Габрово, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата. „Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход, е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото“, заяви Радев.

Търгът за АЕЦ "Белене" изненадващо се оказа "на трупчета"

в. Сега

Въпреки че в началото на март Министерството на енергетиката обяви процедурата за избор на строител на АЕЦ "Белене", тя реално не е стартирала и се оказа "на трупчета" заради трудности в превод. Състезанието за набиране на оферти все още не е официално обявено във вестника на ЕК повече от месец, след като параметрите бяха обявени от ведомството на Теменужка Петкова.

Документацията трябва да бъде преведена на 27 езика и затова публикацията се забавила. Това обяви ресорният министър Теменужка Петкова, която участва в тазгодишния форум "Атомекспо" в Сочи. Петкова коментира, че предстоят срещи с "Росатом", "Дженерал Електрик", "Фраматом" за евентуалното им участие в проекта. Разговори ще има и със сръбския министър на иновациите Ненад Попович.  Интерес проявявали и унгарски фирми, но срещи с тях не са насрочени.

С фалстарт започна делото за мръсния въздух в София

в. Сега

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу Столичната община за мръсния въздух в града и го отложи за 20 май. Причината бе неявяване на двама граждани, присъединили се като частни ищци към неправителствените организации, обединени в „Група за чист въздух”, които са инициатори на процеса.

Основните обвинения на сдруженията са, че с начина си на управление Столичната община носи вина за високите нива на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици и че не изпълнява задължението си за коректно информиране на софиянци за нивата на замърсяване. От „Група за чист въздух” смятат още, че управата на града не предприема адекватни мерки за справяне с проблема. Визираният от групата период е от началото на 2015 г. до 9 май 2017 г.

Търсят къщи доСофия с цена до 60 хил. евро

В. Труд

Повишен интерес към покупка на парцели се наблюдава през четвъртото тримесечие на миналата година. Това се изразява в увеличаване на броя на запитванията с почти 11% спрямо предишните три месеца и 2,4 пъти спрямо същия период на предходната година, пише в анализ на компания за недвижими имоти. Търсенето продължава да е основно на парцели за жилищно строителство – 86% от постъпилите запитвания в компанията, а едва 14% са за парцели за промишлено строителство.

Търсенето на парцели за строителство на еднофамилни къщи в районите около София е с ценови рамки за Драгалевци, Симеоново и Бояна около 200 евро/кв.м, Бистрица – 150 евро/кв.м, Горна Баня и Банкя – 100 евро/кв.м. На лице е липса на предлагане на имоти с добър достъп и уредена регулация, които са основните изисквания на купувачите.

Пловдив оставен без защита от градушки

В. Труд

Град Пловдив и неговите жители ще останат без защита от градушки и след разширяване на съществуващата в момента система за борба с облаците. Това става ясно от мотивите на Министерството на земеделието към внесения в парламента проект на закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието.

Нивите край Пловдив и в Северозападна България сега са защитени чрез ракетни системи. Идеята на ведомството на Румен Порожанов е 100% от нивите да са защитени срещу градушка. А незащитените в момента територии ще се пазят със самолети. Тъй като нивите в Пловдивско и сега са защитени, се предвижда там да продължи да се използва ракетният способ, а не самолети. Използването на ракети над населени места обаче е забранено и затова колите на пловдивчани няма да бъдат защитени от градушки.

30 млн. яйца изяждаме по Великден

в. Монитор

По около 30 млн. яйца се консумират средно по великденските празници в България, съобщи за „Монитор“ проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Според него няма индикации за поскъпване на яйцата преди Възкресение. „Българските производители са подготвени и изкарват на пазара достатъчни количества“, поясни той. По думите му консумацията по празниците след Цветница от около 30 млн. яйца се покрива от производството в българските птицеферми за не повече от седмица.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
В България се произвеждат над 120 марки бира, само през 2019 г. новите са 20