Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 16 май

Преглед на печата за 16 май

Снимка: Ройтерс

В. 24 часа

Строят електропровод с 60 млн. лева европари

Изграждането на 150 км електропровод от 400 киловолта за 60 млн. лв. стартира в сряда Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Въздушната линия е част от голямата мрежа и усилва 400-киловолтовия пръстен на България, началото му е от комплекса “Марица-изток” и стига до Бургас.

Електропроводът е част от група проекти “България – Гърция”, които са от общ европейски интерес. Проектът е ключов за приоритетния електроенергиен коридор “Север – Юг” и за изграждане на трансевропейската енергийна инфраструктура, съобщават от ЕСО.

На официалния старт на строителството присъстваха и представители на ЕК. Преди това те се запознали с напредъка на друг проект от общ интерес, чието строителство стартира през ноември 2018 г. Това е 400-киловолтов електропровод от Бургас до Варна. С построяването на двете въздушни мрежи - от “Марица-изток” през Бургас до Варна, южната и източната част на 400- киловолтовия пръстен на държавата ще бъдат удвоени.

2019-а започна с 3,4% ръст на икономиката

2019 г. е започнала добре за българската икономика - ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на годишна база е 3,4%. Това е най-високият ръст на икономиката от края на 2016 г. насам и надвишава с 0,1 процентни пункта последната официална прогноза на финансовото министерство.

Спрямо последното тримесечие на предходната година нарастването е 1,1%. Най-голям принос към този ръст има увеличеният износ, докато крайното потребление, което дърпаше нагоре икономиката през последната година, е отстъпило на заден план.

За индустриални зони и техпаркове ще се отчуждава бързо

При изграждане на индустриални зони и технологични паркове земи ще могат да се отчуждават, без евентуалните жалби да спират изграждането. Това решиха депутатите с окончателно приетите в сряда промени в Закона за държавната собственост, предложени от Тома Биков и Станислав Иванов от ГЕРБ и Николай Александров от “Обединени патриоти”, внесени в последния ден преди гласуването.

Условието е тези земи да бъдат обявени от Министерския съвет за национални обекти, което става с предложение на министъра на икономиката, и изграждането им да е с необходимата техническа инфраструктура за привличане на инвестиции.

В. Монитор

Бариери в тунел „Траянови врата“ ще пренасочват трафика при катастрофи

В тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ ще бъде изградена система, която ще позволи чрез подвижни бариери да се управлява и пренасочва трафика в една от двете тунелни тръби при инцидент.

Подобренията в тунела са част от интелигентна транспортна система на автомагистралата за 7 млн. лева, за която в момента тече обществена поръчка, съобщи шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски по време на форум за пътна безопасност. Тунелът ще бъде с ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, метеорологични станции при порталите на съоръжението и др.

България на първо място по посещения от британци

България е първенец по ръст на посещенията на туристи от Великобритания, показва доклад на Европейската комисия по пътуванията (ЕКП) за първото тримесечие на 2019 г. Страната ни е отчела 50.3% ръст на туристите от Острова.

Непосредствено след България по привлечени албионци се нареждат Черна гора и Естония. Освен англичани, България посреща и много холандци като се нареждаме на 4-то място в топ дестинациите за туристи от Холандия. Челните позиции са заети от Черна гора и Малта. Италианците обаче бягат от нас като е налице близо 7% спад на туристите от Апенините.

Цените на производител в селското стопанство нагоре с 5,4%

Индексът на цените на производител в селското стопанство за първото тримесечие на 2019 г. се увеличава с 5,4 на сто спрямо същото тримесечие на 2018 година, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Индексът на цените на продукцията от растениевъдството се увеличава със 7,1 на сто, а на продукцията от животновъдството - с 2 на сто. Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват увеличение с 5,3 на сто, като увеличението в растениевъдството е с 5,8 на сто, а в животновъдството - с 4,2 на сто.

В. Сега

КЕВР пак ще търси спекула при борсовия ток

Комисията за енергийно и водно регулиране е започнала поредната проверка на енергийната борса и търговските участници, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов в сряда. Причината е скокът в цената на тока в два поредни дни през миналата седмица, което предизвика недоволството на работодателите. Подобна проверка бе започната и преди няколко месеца, но до момента не са съобщени умишлени ценови отклонения на свободния пазар.

"В продължение на повече от седмица, преди този ден, за който говорим, цената на българската борса беше най-ниска в Европа. На този ден се оказа най-висока в Европа и след това вече в последните пет дни цената е много ниска", каза Иванов. Той добави, че няма данни за изтичане на информация от енергийната борса, каквито опасения изрази преди дни шефът на НЕК Петър Илиев. Ако има данни, нека ги предаде в КЕВР, призова го Иванов.

Средната заплата нараства с 12.2% за година

С 12.2% се е увеличила средната заплата през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата, съобщи НСИ. Общо размерът й за първото тримесечие е 1208 лв., като частният сектор и общественият са почти изравнени - 1207 за частните служители и 1211 лв. за тези на бюджетна издръжка. През март средната заплата достига 1247 лв.

Най-голямо увеличение има в сектор "Операции с недвижими имоти" - със 17.9%. Увеличението на учителските заплати дава отражение върху сектор "Образование", който също е в челната тройка по ръст с 14.8%. В подредбата по размер на средното възнаграждение няма изненади - на върха остава ИТ секторът, където средната заплата вече е 2930 лв., във "Финансови и застрахователни дейности" получават средно 1994 лв., в "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 1877 лв. Най-нископлатените сектори остават хотелиерството и ресторантьорството, които все повече разчитат на внос на работна ръка от Украйна (729 лв.), и "Строителство" - 920 лв.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
М. Габриел: Изкуственият интелект и блокчейн технологиите ще оформят бъдещите икономики